x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

17 Ian 2009   •   00:00

PREMII NINE O'CLOCK
Ziarul Nine O'Clock, singurul cotidian în limba engleză din Ro­mânia, decernează joi, 29 ianuarie, premiile "Oamenii anului 2008". Juriul, format din personalităţi ale vieţii publice, a hotărât ca în acest an premiile să fie acordate la câteva categorii, printre care omul politic al anului, revelaţia politică a anului, diplomatul român al anului, diplomatul străin al anului. Au fost invitate personalităţi de frunte ale statului, lideri ai partidelor politice, miniştri, parlamentari, bancheri, oameni de afaceri, oameni de cultură, ziarişti.

LUPENI
Tatăl unei fetiţe muşcate de un câi­ne vagabond ameninţă cu declan­şarea unei campanii de exterminare a patrupedelor. Valter Cojman a spus că le dă autorităţilor locale un ultimatum de 48 de ore pentru a rezolva problema câinilor vagabonzi, în caz contrar intenţionând să înceapă o campanie de instigare a populaţiei pentru "exterminarea" patrupedelor. Primarul Lupeniului, Cornel Resme­riţă, a declarat că ştie problema şi spune că localitatea nu dispune de un adăpost pentru câinii vagabonzi.

SLATINA
50 de poliţişti olteni sunt în atenţia Comisiei de inspecţie internă a Poliţiei Judeţene după ce în urmă cu o săptămână ar fi fost implicaţi într-un conflict dintr-un restaurant. Ancheta internă a fost declanştă după ce presa locală a relatat că într-un restaurant din Corabia ar fi avut loc un scandal la o petrecere a poliţiştilor.

POLIŢIŞTI ACUZAŢI
Anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva a patru poliţişti de la Serviciul Poliţiei Rutiere Iaşi. Surse din rândul anchetatorilor afirmă că este vorba despre agenţii Răzvan Marciuc, Vanel Carp, Iulian Lazar şi Lucian Mun­teanu, care ar fi acuzaţi de trafic de influenţă şi abuz în serviciu. În plus, Marciuc şi Carp ar fi acuzaţi şi pentru luare de mită. Poliţiştii acuzaţi de luare de mită ar fi primit bani pentru a interveni în unele dosare penale în favoarea celor vinovaţi.

BRĂŢĂRILE DACICE
Nouă dintre brăţările dacice sunt autentice. Aceasta este concluzia la care au ajuns membrii comisiei de­sem­nate de Academia Română să reexpertizeze cele nouă obiecte. Concluzia specialiştilor este însă contestată de inculpaţi, care au declarat că s-au încălcat procedurile. 13 persoane sunt judecate în dosarul "aurul da­ci­lor" şi sunt acuzate că au găsit în si­tu­rile arheologice din Munţii Orăş­tiei 15 brăţări dacice din aur, pe care le-ar fi traficat apoi, în mare parte, pe piaţa neagră din străinătate. (Monalise Hihn)

TUNSĂ CU FORŢA
Un bărbat de 31 de ani a fost trimis în judecată pentru că în urmă cu un an şi-a tuns soţia cu forţa. Femeia îşi anunţase soţul că vrea să divorţeze, iar acesta, total nemulţumit, a decis că e bine să o pedepsească. A luat-o la pumni, după care a trântit-o la pă­mânt, a legat-o cu un cablu de înche­ieturile de la mâini şi i-a tăiat părul de pe cap cu o foarfecă. Pentru gestul său, tânărul riscă acum între 3 luni şi 2 ani de închisoare. (Teodora Ivan)

"BULINE" MAI IEFTINE
Guvernul va derula o nouă politică privind medicamentele compensate, prin care să fie asigurată o scădere a preţului de achiziţie cu cel puţin 10%. Subiectul a fost discutat în şedinţa de ieri a Executivului. Modificările se referă la încurajarea prescripţiei generice pe baza denumirii comerciale internaţionale, stabilirea preţului minim la nivel european şi eliminarea tuturor excepţiilor, potrivit ministrului Sănătăţii, Ion Bazac.

DECIZIE SEMNATĂ
"Vulpea" eliberată oficial din funcţie. Premierul Emil Boc a semnat aseară decizia de eliberare, la cerere, a lui Virgil Ardelean din funcţia de director general al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. La două zile după ce l-a numit pe Ardelean în această funcţie, Gabriel Oprea a pierdut funcţia de ministru, prin demisie, dar şi calitatea de membru în PSD. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial. (V. Fotache)

ŞTAFETĂ PREDATĂ

S-a predat ştafeta şi la serviciul secret al Armatei. Generalul-maior Francisc Radici a fost eliberat, vineri, de la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), generalul-maior Gheorghe Savu fiind împuternicit să asigure îndeplinirea atribuţiilor funcţiei de director general al DGIA. Radici a fost numit de ministrul Apărării ca locţiilor al şefului Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare.



×
Subiecte în articol: observator