x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

08 Iul 2009   •   00:00

8 iulie 2009

MACAZ SCHIMBAT
Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a declarat, marţi, la Bucureşti, că România şi Bulgaria nu ar trebui sancţionate pe Justiţie. Dacă Mecanismul de Cooperare şi Verificare se va transforma într-unul "de arătat cu degetul", atunci ar fi mai bine să înceteze. La nivelul aparatului birocratic al CE există percepţii greşite despre România care trebuie schimbate, în principal în unele directorate şi anumite grupuri de birocraţi, a afirmat fostul comisar european în domeniul Justiţiei, Frattini, în discuţia cu premierul Emil Boc.

ŞTIRE PENTRU MAME
Mamele care au gemeni, tripleţi sau multipleţi şi care, până la aplicarea Legii 239/2009, erau în plată doar pentru un copil nu trebuie să depună noi acte pentru a primi indemnizaţia de creştere pentru fiecare copil. Potrivit unui proiect de Hotărâre supus de ieri dezbaterii publice de Ministerul Muncii, plata pentru ceilalţi copii proveniţi din sarcini multiple se va face din oficiu, pe baza dosarelor gestionate de agenţiile teritoriale de la data intrării în plată.

MITREA - NECOLAICIUC
O nouă propunere de arestare preventivă pentru Mihai Necolaiciuc se va discuta mâine la Judecătoria Sectorului 1. Necolaiciuc este urmărit penal într-un nou dosar, în legătură cu deturnarea unor fonduri europene, în care este cercetat şi Miron Mitrea. Procurorii DNA verifică dacă fostul ministru PSD al Transporturilor a beneficiat de foloase de la oamenii de afaceri Cristian Burci şi Florian Walter.

CONSILIERUL PROXENET

Fostul consilier local din Biled - Timiş, Lucian Torj şi alte 11 persoane, au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT Timişoara, pentru infracţiuni de crimă organizată. Lucian Torj, considerat liderul grupului, şi complicii săi vor fi judecaţi în stare de arest, de Tribunalul Timiş, pentru constituire de grup infrac­ţio­nal, proxenetism, şantaj, lipsire de libertate şi tentativă de omor. La per­cheziţiile de la locuinţele inculpaţilor au fost ridicate mai multe săbii, cuţite, pistoale cu gaz şi cu glonţ. Torj a fost exclus din PSD imediat după arestare şi până în prezent instanţele i-au respins toate cererile de eliberare pe motive de boală. (Violeta Fotache)

MITREA - NECOLAICIUC
O nouă propunere de arestare preventivă pentru Mihai Necolaiciuc se va discuta mâine la Judecătoria Sectorului 1. Necolaiciuc este urmărit penal într-un nou dosar, în legătură cu deturnarea unor fonduri europene, desprins din dosarul pentru fapte de abuz, în care acesta a fost trimis în judecată în luna februarie. În acest nou dosar este cercetat şi Miron Mitrea de procurorii anticorupţie, în legătură cu posibile infracţiuni. Procurorii verifică dacă fostul ministru PSD al Transporturilor a beneficiat de foloase de la oamenii de afaceri Cristian Burci şi Florian Walter.

NUMIRI POLIŢIE
Chestorul Bujor Florescu, directorul Direcţiei de Investigaţii Criminale, a fost împuternicit pe o perioadă de trei luni să îndeplinească atribuţiile funcţiei de inspector general adjunct al Poliţiei Române. Director adjunct al Direcţiei de Investigaţii Criminale a fost numit comisarul-şef Mihai Pitulescu din cadrul IGPR. Bujor Florescu lucrează în Poliţie din 1977. În 2002, acesta a fost numit director al Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), funcţie pe care a ocupat-o timp de şase ani, până în februarie 2008, când a devenit director al Direcţiei de Investigaţii Criminale.

ASISTENŢI LA DOMICILIU
Persoanele care acordă îngrijire vârstnicilor la domiciliu ar putea lucra fără acreditare. Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a supus dezbaterii publice un proiect de lege prin care ar urma să fie modificată Legea nr. 17/2000.

MEHEDINŢI
Peste 100 de persoane au fost evacuate la o staţie de epurare din judeţul Mehedinţi, după ce s-au descoperit scurgeri de clor lichid la o butelie defectă. Pompierii au intervenit pentru înlăturarea recipientului. Butelia, care prezenta scurgeri, a fost văzută de angajaţii staţiei de epurare, luni noaptea, aceştia semnalând problema la 112. Purtătorul de cuvânt al In­spec­toratului pentru Situaţii de Ur­gen­ţă Mehedinţi, Ramona Nistor, a declarat că în aceste condiţii a fost nevoie ca persoanele aflate pe o rază de 500 de metri să fie evacuate.

GALAŢI
Agenţii de pază de pe platforma siderurgică ArcelorMittal Galaţi au identificat mai multe persoane care au sustras bunuri pe care inten­ţio­nau să le valorifice. Un bărbat în vârstă de 40 de ani care a furat de la Uzina Cocso-Chimică 4 kg de sârmă de cupru, în valoare de 40 lei, a fost depistat de agenţii de pază în timp ce încerca să o valorifice la un centru de colectare. Un alt bărbat care furase de la locul de muncă 40 litri motorină, în valoa­re de 140 lei, a fost şi el re­ţinut de poliţişti. Alţi doi tineri au fost identificaţi după ce au tăiat şi sustras dintr-un tunel patru bucăţi de cablu electric, în valoare de 200 lei. În toate aceste cazuri poliţiştii au în­toc­mit dosare penale. (Daniel Mihalaşcu)




TREI MORŢI PE DN 17
Trei persoane au murit, iar alte patru au fost rănite ieri în urma unui accident rutier pe DN 17, la intrarea în Suceava, după ce şoferul microbuzului în care se aflau a încercat să evite un cal. Microbuzul, în care se aflau şapte persoane, venea din străinătate. În urma impactului au rămas încarcerate şase din cele şapte persoane aflate în microbuz, cel de-al şaptelea pasager reuşind să iasă singur din autovehicul şi să sune la 112. Pentru scoaterea victimelor dintre fiarele maşinii a fost necesară in­tervenţia echipajelor de descarcerare.

NUTRIENŢII DE LA BONŢIDA MONITORIZAŢI PE BANII BĂNCII MONDIALE
Angajaţii Direcţiei Apelor Someş-Tisa (DAST) vor monitoriza în următorii cinci ani şapte zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi. Printre aceste zone se află şi localitatea Bonţida, considerată ca fiind de prioritate maximă, fiindu-i alocaţi peste 600.000 de euro dintr-un proiect finanţat de Banca Mondială. Banii vor fi folosiţi pentru întocmirea unor studii de fezabilitate, la achiziţionarea platformelor pentru colectarea gunoiului de grajd şi pubele pentru separarea gunoiului menajer şi vor fi reabilitate şi păşunile comunale. Poluarea cu nitriţi se datorează în special unor practici agricole necorespunzătoare, frecvenţi întâlniţi în gunoiul de grajd. în proiect intră şi localităţi din Satu Mare, Bistriţa Năsăud şi Maramureş. (Lacrima Andreica)

CLUJUL RISCĂ SĂ FIE "TAXAT" DE EUROPA
Aproximativ 35 de gropi de gunoi rămase neecologizate şi neacoperite în judeţul Cluj riscă să atragă penalităţi din partea Uniunii Europene pentru autorităţile române, se arată într-un raport al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj. Acest raport mai arată că primarii din satele clujene au aşteptat aproape data limită, iar aceste gropi şi spaţii de depozitare trebuie reabilitate sau închise până în 16 iulie. Iniţial la Cluj au fost identificate 94 astfel de gropi, multe între timp au devenit nefuncţionale pentru că populaţia rurală s-a afiliat unui serviciu de salubritate, însă vechile gropi de gunoi au rămas exact ca atunci când funcţionau în timp ce ele ar fi trebuit curăţate şi acoperite. Dacă situaţia nu va fi rezolvată UE ar putea declanşa procedura de infringment. (Lacrima Andreica)

ZECE DINTR-O LOVITURĂ
Profesorii clujeni se "bat" pentru a obţine un loc de muncă într-una din şcolile din judeţul Cluj. Pentru cele 303 posturi scoase la concurs de Inspectoratul şcolar Judeţean (ISJ) Cluj concurează nu mai puţin de 3.149 profesori înscrişi până în prezent. Potrivit oficialilor ISJ concurenţa cea mai mare este la catedra de educaţie fizică şi sport unde sunt 11 profesori pe un loc cu toate că 10 dintre locurile scoase la concurs sunt în mediul rural. ISJ mai are în grilă locuri la disciplina limba română, posturi de educatori şi învăţători. (Lacrima Andreica).

SALVAREA CU NOROC
Echipajul unei ambulanţe BGS, care transporta un pacient de la Bucureşti la Constanţa, a salvat viaţa a doi copii. Norocul a făcut ca ambulanţa să treacă prin locul unde, cu o jumătate de oră în urmă, avusese loc un grav accident de circulaţie, soldat cu un decedat, 2 copii grav răniţi şi 9 adulţi cu răni superficiale. Prioritari pentru echipajul de pe ambulanţă au fost cei doi copii, de 5 şi respectiv 10 ani, care prezentau traumatisme craniene, fracturi şi contuzii la nivelul abdomenului superior, ce ar fi putut duce la decesul acestora. Dr. Claudia Bala, asistentul Cosmin Duica şi şoferul Dinu Augustin au reuşit să-i stabilizeze clinic pe copiii care au fost preluaţi apoi, către spital, de o Ambulanţă a serviciului 112.

MANDATE DE ARESTARE
Cei patru români căutaţi de autorităţile italiene fiind acuzaţi de comiterea unui jaf şi de violenţe sexuale în grup şi care au fost reţinuţi în urmă cu o zi în Bucureşti au primit ieri mandate de arestare preventivă. Cei patru români erau daţi în urmărire internaţională, pe numele lor fiind emise mandate de arestare europene de Tribunalul din Monza. Corriere della Sera a informat în ediţia electronică faptul că patru cetăţeni români suspectaţi de violarea unei italience, în aprilie, au fost reţinuţi luni, la Bucureşti de agenţi ai echipei mobile a poliţiei din Milano. Românii sunt suspectaţi şi de agresarea prietenului femeii violate, un italian în vârstă de 29 de ani rănit în incident.

×
Subiecte în articol: observator