x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

27 Aug 2009   •   00:00

27 august 2009



ACCIDENTE DE MUNCĂ
Un bărbat de 52 de ani a murit, iar un altul de 31 de ani a fost rănit ieri în Judeţul Argeş. Primul accident a avut loc în timpul evaluării unor lucrări de reparaţii la acoperişul unei hale dezafectate. Inginerul s-a urcat pe acoperişul degradat pentru măsurători. Una dintre plăci a cedat şi bărbatul s-a prăbuşit de la 25 de metri, decedând pe loc. Al doilea accident a avut loc în oraşul Ştefăneşti la o lucrare de canalizare. Bărbatul a fost surprins de un mal sub care a stat o jumătate de oră. Starea muncitorului este stabilă. (E. Cîrstea)

EVACUARE
53 de persoane, din care 27 minori, care locuiau ilegal într-o casă din centrul Capitalei, au fost evacuate de autorităţile Sectorului 2. Acestea trăiau în condiţii inumane, fără cele mai elementare mijloace de subzistenţă. În timpul acţiunii au fost depistate două persoane urmărite pentru comiterea infracţiunilor de furt şi tâlhărie, acestea fiind predate pentru cercetări. Clădirea în care locuiau era într-un stadiu avansat de degradare.

FESTIVAL ISTORIC
În perioada 28-30 august se desfăşoară în Cetatea Râşnovului primul festival istoric din România. Sub titulatura "În numele trandafirului", festivalul doreşte să atragă un public interesat să asiste la o "lecţie vie" de istorie. Acţiunea se adresează publicului, cu precădere tânăr, prin prezentarea unor aspecte ale vieţii cotidiene, costume, echipamente, demonstraţii de mânuire şi tragere cu arme istorice, albe şi de foc, şi tehnici de luptă din diferite epoci. Intrarea la festival este gratuită.

POLUARE PE DUNĂRE
Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Galaţi au depistat o deversare de hidrocarburi printr-o conductă în fluviul Dunărea, în zona şantierului naval Damen Shipyard. În urma acestui incident pe suprafaţa apei au apărut irizaţii intermitente de hidrocarburi. Echipele operative de la SGA Galaţi acţionează pentru identificarea poluatorului prin inspectarea zonei adiacente sursei de poluare. (D.M.)

URMĂRIT PENAL
Procurorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală faţă de ÎPS Teodosie, pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual. Preotul Bogdan Chiriluţă este cercetat pentru complicitate la luare de mită, iar Emil Brăescu, inspectorul Biroului Catehizare, pentru fals intelectual. Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost audiat, la 30 iulie, în dosarul care a fost deschis ca urmare a unei investigaţii jurnalistice, care a relevat anumite practici în modul de înscriere la Facultatea de Teologie.

PERCHEZIŢII
Ieri în judeţul Ilfov au fost efectuate 19 percheziţii domiciliare în cadrul unei acţiuni vizând activitatea unei grupări specializate în furturi de autoturisme şi furturi din societăţi comerciale. Mai multe persoane au fost duse la sediul IPJ Ilfov pentru cercetări. La acţiune au participat ofiţeri ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului Poliţiei Române, împreună cu poliţişti din cadrul DGPM Bucureşti şi ai IPJ Ilfov.

PENSIILE CRESC CU 2%
Pensiile vor fi indexate cu 2% începând cu luna octombrie, iar pensia socială minimă va fi majorată la 350 de lei, a anunţat Premierul Emil Boc. "Vom asigura resursele financiare necesare pentru indexarea pensiilor cu 2% de la 1 octombrie şi, de asemenea, vom avea resurse financiare pentru aplicarea pensiei sociale minime, tot de la 1 octombrie, de 350 de lei, adică acea creştere de la 300 de lei, cât este în momentul de faţă, la 350 de lei, cât va fi la 1 octombrie", a declarat Boc.

ASUMARE PE ETAPE
Procedura angajării Guvernului în Parlament va începe pe 2 septembrie şi are mai multe etape. Premierul Emil Boc a spus ieri în şedinţa de Guvern că asumarea răspunderii pe un pachet de legi, printre care şi cea a salarizării unice, are mai multe etape, respectiv luarea deciziei Executivului, trimiterea proiectelor la Parlament, discutarea eventualelor amendamente şi angajarea efectivă a răspunderii Guvernului pe forma finală în şedinţă comună. Executivul a folosit această procedură şi la asumarea răspunderii pe Codurile Civil şi Penal.

ALEGERI PREZIDENŢIALE
Guvernul a discutat ieri varianta ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să fie organizat la 22 noiembrie. "A fost o discuţie în Guvern legată de organizarea alegerilor prezidenţiale, inclusiv despre data primului tur de scrutin, varianta analizată fiind ca aceasta să fie 22 noiembrie. O decizie va fi luată în perioada imediat următoare", cel mai probabil în şedinţa de sâmbătă, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.


×
Subiecte în articol: observator