x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

28 Aug 2009   •   00:00

28 august 2009



LIVIU REBREANU
Unicul moştenitor al scriitorului Liviu Rebreanu, Ilderim Rebreanu, a făcut o ofertă către CJ Bistriţa-Năsăud pentru vânzarea documentelor ce provin de la unchiul său. Acestea ar putea fi expuse în casele memoriale de la Prislop şi Maieru. O comisie formată din Niculae Gheran, exeget al operei lui Rebreanu, respectiv scriitorii Andrei Moldovan şi Virgil Raţiu, a evaluat materialele. Scriitorul Andrei Moldovan a declarat că Ilderim are un număr impresionant de documente. Acesta a afirmat însă că, este posibil ca, din cauza pretenţiilor financiare mari, tranzacţia să nu aibă loc.

DEVA
Alte două din cele douăsprezece persoane care au ajuns, miercuri, la Spitalul din Deva, în urma accidentului de pe DN 7, au fost operate ieri. Tânăra în vârstă de 27 de ani şi fetiţa de doi ani prezentau fracturi deschise la picioare. În cursul după-amiezii, tânăra a fost preluată de un echipaj SMURD şi dusă la Târgu Mureş pentru o a doua interveneţie chirurgicală. Şoferul autocarului în care se aflau şi cele două a adormit la volan şi a intrat în plin, miercuri, într-un autocamion parcat regulamentar pe marginea şoselei. Cele 35 de persoane de la bord se îndrepta spre Italia. (Monalise Hihn)

SUCEAVA
Un bărbat a vrut să se arunce, ieri, de la etajul doi al Curţii de Apel Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Rodica Neagu Dumitrescu, a declarat că acesta s-a prezentat la arhiva Curţii de Apel şi a depus o petiţie, pentru a fi pusă pe rolul instanţei. Apoi s-a urcat pe pervazul unui geam şi a solicitat prezenţa Serviciului 112 şi a presei. Individul ameninţase că în caz contrar se aruncă în gol. Nemulţumirea bărbatului era legată de eliberarea unei cărţi de identitate, o problemă care nu vizează activitatea instanţelor de judecată. După îndelungate tratative, bărbatul a fost convins să coboare de pe pervaz. El a fost preluat de poliţişti. (Nicu Amurăriţei)

CAZUL TCACIUC
Reprezentanţii Penitenciarului Botoşani au declarat ieri că omul de afaceri Severin Tcaciuc are de executat patru pedepse definitive dispuse prin patru sentinţe. Tcaciuc a fost dus miercuri după-amiază la unitatea din Botoşani de poliţiştii de la IPJ Suceava, afaceristul refuzând orice contact cu presa. El a fost extrădat de autorităţile austriece în 21 august şi adus în ţară de la Viena, în aceeaşi zi, sub escorta Poliţiei Române.
Tcaciuc a fost cercetat, în România, în mai multe dosare pentru mai multe infracţiuni economico-financiare. El a fost arestat la sfârşitul lui mai 2001 şi eliberat din arest la începutul lunii decembrie a aceluiaşi an.

ACCIDENT DE MUNCĂ
Un tânăr de 20 de ani, din Alba, angajat la o firmă de cablu, a murit electrocutat miercuri seara. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Alba, Iulia Haţegan, a declarat, ieri, că tânărul făcea lucrări la cablul de televiziune, pe un stâlp de electricitate, situat în faţa unui imobil din comuna Săsciori. Poliţiştii din Alba au deschis o anchetă în acest caz, pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care a murit tânărul.

ELIBERARE PAŞAPOARTE
Paşapoartele vor fi eliberate în două săptămâni, începând cu 27 august, potrivit  Serviciului pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple din Capitală. Termenul de eliberare a acestora în regim de urgenţă nu se modifică. Măsura a fost decisă ca urmare a pregătirii operaţionalizării serviciilor de paşapoarte, pentru introducerea paşaportului electronic.

RECHIZITE PE CREDIT
Numărul solicitărilor de credite înregistrate de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Vaslui a crescut cu peste 20% faţă de perioada similară a lui 2008. Potrivit preşedintelui CARP Vaslui, Traian Pascu, dacă anul trecut pensionarii împrumutau bani pentru a-şi cumpăra legume şi zarzavaturi pentru iarnă, acum vârstnicii solicită bani pentru a le lua rechizite nepoţilor. Cei mai mulţi pensionari solicită sume de până la 500 de lei. (Ana Ionaşcu)

LICITAŢIE - AUTOSTRADĂ
Ministerul Transporturilor a suspendat licitaţia pentru lărgirea la trei benzi a celui de-al doilea tronson al Autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, din motive tehnice şi legislative. Lucrările ar trebui să se desfăşoare pe tronsonul Moara Vlăsiei-Ploieşti, unde consorţiul Spedition UMB/Pa&Co Internaţional/ Euroconstruct '98/Com-Axa realizează două benzi pe sens. (D. I.)

×
Subiecte în articol: observator