x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

24 Sep 2009   •   00:00

24 septembrie 2009



LEGI CONTESTATE
Liberalii au depus la Curtea Constituţională două sesizări referitoare la Legea educaţiei şi la Legea privind reorganizarea autorităţilor şi instituţiilor publice, pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea. Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a declarat că PNL atrage atenţia asupra "unor abuzuri incalificabile ale unui Guvern care gafează de la instituirea sa", menţionând că în cele două legi se fac multe discriminări.

EVALUAŢI DE SUA
O delegaţie a forţelor aeriene americane a evaluat baza de la Câmpia Turzii, transmite agenţia UPI. A fost ultima astfel de evaluare înaintea începerii instalării, în vara anului viitor, a echipamentelor şi sistemelor care să aducă baza aeriană din România la standardele misiunilor şi exerciţiilor pe care militarii români şi americani le vor desfăşura în comun. Armata SUA va instala şi spaţii de antrenament similare celor din Irak, pentru ca militarii să se familiarizeze cu detaliile misiunilor de luptă. (I.C.)

ÎNGRIJIRE LA DOMICILIU
Consiliile locale vor trebui să angajeze personal pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice aflate în situaţia de dependenţă socio-medicală, potrivit unei iniţiative legislative adoptate ieri de Senat ca primă cameră sesizată. Personalul de îngrijire va putea fi angajat cu ora, fracţiuni de normă sau normă întreagă. Iniţiatorii sunt senatorii PSD+PC Viorel Arcaş, Mircea Geoană, Ion Toma, Dan Voiculescu. (A.N.)

AVEREA LUI VOICULESCU
După anul 2000, când a decis să se consacre mai mult politicii, Dan Voiculescu şi-a donat toată averea - inclusiv Antena 1 - fiicelor sale, Camelia şi Corina. Sesizată din oficiu, în anul 2008, după o contră între Traian Băsescu şi Dan Voiculescu, asupra unor inadvertenţe în declaraţia de avere a "mogulului", ANI a remis o decizie prin care constată inexistenţa acestor inadvertenţe.

INEDIT ÎN BĂNEASA

Băneasa Shopping City aduce pentru prima dată în România conceptul de "edutainment", o combinaţie inedită între divertisment şi educaţie. Programul "Copiii păşesc pe lună" include trei părţi: o zonă culturală, un modul terestru şi un modul lunar. Vizitatorii pot admira replici ale costumelor de astronaut folosite în misiunea Apollo, machete ale navelor spaţiale şi pot experimenta senzaţiile unei calătorii în spaţiu.

PALATUL ŞTIRBEI

Palatul Ştirbei, una dintre clădirile de patrimoniu, cu imens potenţial în reaşezarea Căii Victoriei pe harta culturală modernă a Bucureştilor, va intra în reamenajare. Proiectul prevede restaurarea spaţiului pentru a putea fi deschise aici galerii de artă, magazine de lux, cafenele şi anticariate. Compania de comunicare strategică şi lobby Links Associates va realiza campanii de comunicare pentru proiectul Palatul Ştirbei.

JUSTIŢIE

Aflaţi în a patra săptămână de protest, magistraţii Instanţei Supreme par că revin la sentimente mai bune. Ei au decis ieri ca totuşi începând de săptămâna viitoare să se organizeze tragerea la sorţi pentru stabilirea magistraţilor care vor intra în componenţa Biroului Electoral Central. (V. Fotache)

PARCUL PLUMBUITA

Curtea de Apel Bucureşti a amânat până la 24 noiembrie judecarea dosarului privind revendicarea a 4 ha din Parcul Plumbuita. Măsura a fost luată din cauza protestului magistraţilor şi al grefierilor. Peste 2.000 de oameni au dat semnături pentru sprijinirea demersului administraţiei publice locale a Sectorului 2 de apărare a zonelor verzi şi interzicerea construirii de "betoane" în locul lor.

CAZUL PENESCU
Şeful Gărzii Financiare Argeş, Aurel Stoian, primea lunar suma de 2.000 de lei de la finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu. În motivarea reţinerii DNA, procurorii spun că în perioada 5 ianuarie 2007-31 decembrie 2008, Stoian a primit în tranşe lunare, cu titlu de mită, de la Cornel Penescu, suma totală de 43.000 lei, pentru a proteja interesele ilicite ale SC PIC SA Piteşti. (E.C.)

ÎNNOIRE MANDAT

Ministrul Justiţiei a semnat ieri propunerea de reînvestire a Laurei Kovesi în funcţia de procuror general al Parchetului Instanţei Supreme. Astăzi, Secţia de procurori a CSM va analiza propunerea. Numirea procurorului general se face de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. (V.F.)


×
Subiecte în articol: editorial