x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

15 Dec 2009   •   00:00

15 decembrie 2009



BANI PENTRU PROFESORI
Profesorii vor primi începând de astăzi câte aproximativ 130 lei, pe bază de decont, pentru manualele şi materialele didactice achiziţionate în vederea desfăşurării activităţii profesionale. Anunţul a fost făcut aseară de ministrul interimar al Educaţiei, premierul Emil Boc. El a precizat, la OTV, că decizia alocării acestor bani în luna decembrie, în limita a câte 130 lei, a fost luată ieri, la Ministerul Educaţiei. Boc a arătat că fondurile vor fi distribuite începând de astăzi către profesorii din toate judeţele.

NINSORI ŞI VÂNT

ANM a emis un cod galben pentru ninsori, acesta fiind valabil până joi. Va ninge în toate regiunile, urmând ca treptat să se depună strat de zăpadă în cea mai mare parte a teritoriului, iar vremea să ia aspect de iarnă. În sudul şi estul ţării, precum şi la munte, cantităţile de precipitaţii vor depăşi local 20... 25 l/mp, iar vântul va prezenta intensificări susţinute, viscolind şi troienind zăpada. În Dobrogea şi în sudul Munteniei, precipitaţiile vor fi mixte şi se va produce polei.

DE MUNCĂ ÎN GERMANIA
Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti selectează studenţi care vor să lucreze în Germania în vacanţa de vară. AMOFM îi va selecta pe doritori în perioada 6-20 ianuarie 2010, depunerea dosarelor şi susţinerea testului de limba germană urmând să aibă loc între orele 10:00 şi 15:00 la sediul AMOFM. Se pot înscrie studenţii care urmează cursuri la zi la orice facultate acreditată, cu excepţia celor din ultimul an de studii. (D.S.)

SE MUTĂ ARHIVA
A început mutarea serviciilor municipalităţii în noul sediu de pe Splaiul Independenţei, primele birouri fiind arhivele. "Arhivele se mută deja, pentru că dau o deosebită atenţie acestor servicii, urmează serviciile uşoare, care nu interacţionează în mod direct cu cetăţenii, şi, în ultimă fază, birourile la care cetăţenii au acces direct", a spus primarul Sorin Oprescu. Întrebat dacă în noul sediu va fi mutată şi Prefectura Bucureşti, instituţie care în prezent are acelaşi sediu cu Primăria Capitalei, Oprescu a răspuns: "Nu am căzut la înţelegere cu prefectul".

FĂRĂ "VANGHELION"

Primarul Marian Vanghelie a declarat ieri că nu va mai organiza anul acesta un Revelion la Romexpo, tip "Vanghelion", întrucât este "un an greu". "Este un an greu, de criză. Trebuie să căutăm să spijinim alte lucruri. Să dea Dumnezeu să trecem peste această criză şi vom avea alţi ani. Anul acesta facem o pauză şi ne organizăm pentru anii care vin", a spus Vanghelie.

CFR CĂLĂTORI
Gara de Nord din Bucureşti va fi dotată cu automate pentru emiterea biletelor de tren începând cu ianuarie 2010, potrivit CFR Călători. Măsura face parte dintr-un program-pilot, urmând ca pe viitor, în funcţie de resursele financiare ale operatorului feroviar de stat, să se instaleze automate şi în alte gări mai mari din ţară. În prezent, biletele pot fi cumpărate de la agenţiile CFR, online şi de la casieriile din gări. (E.S.)

RECLAMAŢIE LA CEDO

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) şi Interights au înaintat Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg o plângere în numele a cinci pacienţi decedaţi la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare în perioada ianuarie-februarie 2004. Cei în numele cărora s-a făcut plângerea sunt patru femei şi un bărbat care sufereau de diverse probleme de sănătate mintală şi care au petrecut perioade lungi, în unele cazuri toată viaţa, în instituţii de îngrijire socială. Condiţiile de la acest spital au fost criticate de mai multe organizaţii internaţionale, problema fiind şi în atenţia Comisiei Europene.

BACALAUREAT 2010
A început înscrierea la examenul de Bacalaureat 2010 pentru absolvenţii promoţiilor anterioare. Absolvenţii se pot înscrie, începând de ieri, la unităţile şcolare la care au absolvit, pentru a susţine probele. Perioada de înscriere este între 14 şi 18 decembrie. Potrivit unei estimări a Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, aproape 4.000 de candidaţi din promoţiile anterioare ar putea să se înscrie la examenul de bacalureat din 2010, 500 din aceştia provenind din seriile anterioare anului 2002. (D.S.)

COLINDELE LUI HRUŞCĂ
E vremea colindelor, e vremea lui Ştefan Hruşcă! Dacă vreţi să vă umpleţi sufletul de bucuria colindului, încă mai puteţi cumpăra bilete la extraordinarul concert al lui Ştefan Hruşcă din 19 decembrie, care va avea loc la Sala Polivalentă începând cu ora 19:00. "Flori de măr", colindul cu care artistul a debutat în Cenaclul Flacăra, nu va lipsi nici de la această întâlnire cu publicul, dar spectatorii vor putea asculta şi alte colinde mai vechi şi mai noi, culese de Hruşcă direct din vatra satului pentru a ni le reda îmbogăţite cu sensibilitatea-i binecunoscută. (Daniela Cârlea Şontică)

«FEMEIA CONDUCE»
Financiarul şi Fundaţia "Mereu Aproape" organizează astăzi la Hotel Crowne Plaza, cel mai important eveniment dedicat antreprenoriatului feminin din România: "Femeia conduce!", campania de promovare şi încurajare a implicării tinerelor femei în managementul de top. În cadrul evenimentului va avea loc şi lansarea primei ediţii a calendarului "Femeia conduce", dedicat celor mai performante 12 femei de afaceri ale anului 2009. Realizarea acestui calendar a fost susţinută de BRD - Groupe Société Générale.

×
Subiecte în articol: observator