x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

23 Dec 2009   •   00:00

23 decembrie 2009



BANI MAI MULŢI
Salariului mediu brut va creşte de la 1.767 lei în 2009 la 1.836 de lei, anul viitor, conform proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2010. "La construcţia bugetară în domeniul asigurărilor sociale de stat şi al asigurărilor pentru şomaj pe 2010 s-a avut în vedere creşterea salariului mediu brut în 2010 la 1.836 lei, faţă de 1.767 lei estimat pentru 2009 şi 1.682 lei înregistrat în 2008", se arată în document. Evoluţia salariului mediu brut utilizată la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este aceeaşi ca previziunile de toamnă ale Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

SCHIMBĂRI LA RCA
Din 1 ianuarie 2010 tarifele de primă aferente asigurărilor RCA vor depinde de istoricul de daunalitate al şoferului, în urma intrării în vigoare a sistemului bonus-malus. Aceasta înseamnă că un asigurat care nu a produs daune în 2009 şi încheie o poliţă pentru o perioadă de un an va obţine, datorită acestui sistem, o reducere cu 10% a tarifului afişat de asigurător. Bonusul poate ajunge până la 50%, dacă şoferul nu a produs daune pe RCA timp de 7 ani. În schimb, cei pentru care asigurătorul a plătit cel puţin o daună pe RCA în perioada de referinţă vor fi sancţionaţi prin aplicarea unui malus - o majorare
a tarifului afişat care poate ajunge şi până la 200%. Tot de la începutul anului viitor, asigurările RCA vor fi emise în sistem electronic. (Florina Zăinescu)

TEMPERATURI SCĂZUTE
Termometrele au indicat, în noaptea de luni spre marţi, -260C la Miercurea Ciuc, judeţul Harghita. Potrivit meteorologului de serviciu de la Staţia Ciuc, aceasta a fost cea mai friguroasă noapte din această iarnă. La Întorsura Buzăului s-au înregistrat -220C. Minima absolută a lunii decembrie în judeţul Harghita, de -33 0C, a fost la Miercurea Ciuc în anul 1998.

SUPER BINGO
La Super Bingo Metropolis (SBM), Moş Crăciun a venit mai repede şi mai bogat decât în alţi ani. Pentru că s-a realizat bingo la bila 49, s-a acordat Marele Premiu în valoare de 52 de miliarde de lei: peste 1,2 milioane de euro. Posesorul cartonului nr. 110 serie top 41712 este, începând din 20 decembrie, milionar în euro! A 13-a ediţie SBM a purtat noroc şi Paraschivei Matache din Sibiu, care l-a premiile telefonice a ales cifra 29. Premiul câştigat a fost de 50.000 de lei. Cum a avut şi un top, premiul s-a dublat la 100.000, iar cartoanele portocalii i-au adus în final un câştig de 105.000.
A fost ediţia cu cele mai mari premii de până acum: 6.795.670 lei, adică peste 1,6 milioane de euro. În 27 decembrie punem în joc 3 milioane de euro!

TRENURI ÎNTĂRZIATE
Două trenuri rapid cu 80 de călători au aşteptat peste trei ore în Gara Orşova, în judeţul Mehedinţi, ieri dimineaţă. Blocajul a fost cauzat de ruperea unui fir al liniei de contact pe calea ferată. Defecţiunea a afectat trenul Rapid 360 - 1, care circula pe relaţia Bucureşti - Timişoara - Belgrad şi care a ajuns în Gara Orşova cu 120 de minute întârziere, iar ca urmare a defecţiunii a aşteptat în gară trei ore şi 32 de minute. Totodată, trenul Rapid 695 - Bucureşti - Timişoara a ajuns ieri la Orşova cu 60 de minute întârziere şi a aşteptat în gară trei ore şi 15 minute.

RĂNIŢI ÎN EXPLOZIE
Doi bătrâni din localitatea mureşeană Căpuşu de Câmpie au fost grav răniţi ieri noapte în urma unei explozii. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă(ISU) Mureş, Liviu Danciu, a declarat că la explozia produsă la o casă particulară s-au deplasat o autospecială şi o ambulanţă, care au asigurat măsurile de protecţie. Coordonatorul SMURD Mureş, medicul Cristian Boeriu a precizat că ambele victime au fost transportate la Clinica de Arşi din Târgu Mureş, bărbatul fiind în stare foarte gravă.

VAMA NĂDLAC
Traficul între România şi Ungaria prin vama Nădlac a fost reluat, după ce fusese blocat ieri dimineaţă, din cauza unor camioane care au derapat. Mai multe camioane au derapat din cauza lapoviţei şi au blocat temporar drumul 43, între localităţile ungare Mako şi Apatfalva. În ciuda eforturilor pompierilor, drumul a rămas închis pe ambele sensuri pentru câteva ore.

×
Subiecte în articol: observator