x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

28 Dec 2009   •   00:00

28 decembrie 2009



FĂRĂ CUTREMURE
Directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, declară că, în perioada următoare, românii nu trebuie să se aştepte la un cutremur de mari proporţii în ţară. "Cutremurele mari nu au loc chiar aşa. Ele au o anumită frecvenţă - 1802, 1838, 1940, 1977", a precizat Mărmureanu, citat de Agerpres. El a spus că în perioada următoare un eventual cutremur mai semnificativ nu ar depăşi 6,5 grade. Precizările lui Mărmureanu vin în contextul în care, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter, în zona Vrancea.

NOI ÎMBOLNĂVIRI
Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile a raportat confirmarea a patru cazuri noi de gripă nouă. Ca urmare, numărul total de îmbolnăviri în România cu virus A/H1N1 a ajuns la 5.434, iar cel al deceselor la 42, a informat ieri Ministrul Sănătăţii. Ultimele patru cazuri confirmate sunt în Ialomiţa.

CHEF LA NIVEL ÎNALT
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc, împreună cu familiile, au petrecut, sâmbătă noaptea, la o vilă din Sinaia. Preşedintele împreună cu soţia şi fiica cea mică, europarlamentarul Elena Băsescu, alături de premierul Emil Boc şi de soţia acestuia au mâncat şi au dansat la Cabana Schiorilor. Au fost prezente, de asemenea, ministrul Elena Udrea, care şi-a sărbătorit ziua de naştere, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

BLOCAJ LA VAMĂ
Accesul pe sensul de ieşire din ţară al vămii Porţile de Fier I a fost blocat ieri din cauza inundării pasajului Drumului European 70. Ramona Nistor, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi, a declarat pentru Agerpres că la faţa locului s-a deplasat o echipă care să evacueze apa şi să deschidă traficul rutier către frontiera cu Serbia. Din cauza blocajului, călătorii care treceau graniţa au încălcat regulile de circulaţie şi au pătruns în vamă, neregulamentar, direct de pe Drumul European 70.

CRĂCIUN ÎN BEZNĂ
Cu două rectificări de buget, la nivelul judeţului Gorj, multe dintre primării au rămas fără bani în conturi. Iluminatul public este una dintre cele mai mari plăţi a administraţiilor locale şi, în cele mai multe situaţii, este ultima factură achitată. Astfel că în 10 localităţi gorjene edilii nu au mai avut bani să-şi plătească restanţele la energie electrică, iar iluminatul stradal a fost sistat, şi aşa va rămâne până anul viitor, când se speră că vor fi achitate toate facturile. (G. Mladin)

PROTEST INEDIT

Artistul Dan Sprînceană, stabilit în Franţa, şi-a ars o operă în semn de protest. El sculptează în trunchiuri de arbori căzuţi în timpul furtunii din 1999 în parcul Saint-Cloud din Paris. El a protestat astfel faţă de decizia instanţei de expulzare a operei sale din zona parcului, informează Le Figaro. El a tăiat, mai întâi, bucăţi din sculptura numită "Paznicii templelor" pe care le-a împărţit mai multor persoane.

×
Subiecte în articol: observator