x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

05 Ian 2010   •   00:00
Ştiri pe scurt

5 ianuarie 2010



GOOGLE NEXUS
Google ar putea prezenta azi primul său telefon mobil, un terminal disponibil cu contract doar pentru operatorul T-Mobile. Nexus One (foto) este echipat cu sistem de operare Android, versiunea 2.1, asigură şi conectivitate Wi-Fi. Are un ecran cu diagonală de 3.7 inci şi procesor la 1 GHz. Smartphone-ul se va vinde la T-Mobile la preţ de 180 de dolari, iar "la liber" pentru 530 de dolari. Nexus funcţionează în reţea HSDPA, are cameră foto de 5MP, memorie internă 4GB (plus card microSD) şi platformă GPS. (Alexandru Rădescu)

COD EXTINS PE DUNĂRE
Hidrologii au extins ieri avertizarea cod galben de inundaţii pe Dunăre. Potrivit noii avertizări, de la 4 ianuarie, ora 6:00, până la 11 ianuarie, ora 6:00, se instituie cod galben de inundaţii pe Dunăre, pe sectorul Gruia-Corabia (judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt) şi se menţine codul galben pe sectoarele Turnu Măgurele-Zimnicea (judeţul Teleorman) şi Isaccea (judeţul Tulcea). Hidrologii avertizează că în următoarea săptămână se vor produce creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de atenţie pe Dunăre - sectorul aval de Sistemul Hidroenergetic Porţile de Fier.

ALARME FALSE
Două ameninţări cu bombe la Gara de Nord şi la Aeroportul din Timişoara au fost înregistrate luni seară la numărul de urgenţă 112, însă acestea s-au dovedit a fi false. Apelurile au fost efectuate la scurt timp unul după celălalt, de la un post public, mai întâi fiind anunţată prezenţa unei bombe în Aeroportul Timişoara. Jandarmii, poliţiştii şi pompierii care s-au deplasat la faţa locului au stabilit că alarmele au fost false. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Transporturi Timişoara, Dan Peteri, din primele informaţii reiese că ambele ameninţări au fost lansate de acelaşi bărbat.

BĂRBULESCU, RESPINSĂ
Preşedintele Traian Băsescu a refuzat numirea judecătoarei Lidia Bărbulescu în funcţia de preşedinte al instanţei supreme. Preşedinţia a informat oficial Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie despre această decizie încă de la data de 22 decembrie 2009, deşi anunţul l-a făcut prima oară în timpul campaniei electorale pentru alegerea preşedintelui ţării. CSM trebuie să desemneze un alt lider la instanţa supremă, pentru numirea prin decret prezidenţial. Candidaturile se pot depune până la 22 ianuarie. (V. Fotache)

PAŞAPOARTE BIOMETRICE
Bucureştenii pot depune cereri pentru obţinerea noilor paşapoarte simple electronice, acestea urmând a fi eliberate începând cu data de 18 ianuarie. Paşaportul electronic permite stocarea datelor biometrice ale titularilor ca amprentele digitale şi imaginea facială alături de datele de identificare. Totodată, bucureştenii pot opta şi pentru un al doilea tip de paşaport "simplu temporar" care are o valabilitate de un an, se emite în două ore şi costă 196 lei. Cel simplu electronic are o valabilitate de cinci ani, se emite în două săptămâni de la data depunerii cererii şi costă 266 lei. (M.R.)

×
Subiecte în articol: observator