x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

07 Ian 2010   •   00:00
Ştiri pe scurt
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

7 ianuarie 2010

PENSII RECALCULATE
Termenul până la care pensionarii pot depune actele necesare pentru a dovedi îndeplinirea condiţiilor privind forma de învăţământ şi durata studiilor în scopul recalculării pensiilor a fost prelungit până în ianuarie 2011. Ultimul termen până la care puteau fi aduse actele doveditoare a fost 31 decembrie 2009. Prin Ordinul emis la 4 ianuarie, ministrul Muncii a prelungit termenul pentru a veni în sprijinul pensionarilor care nu au reuşit să procure documentele necesare din motive obiective.

CHIRIAŞI PROPRIETARI
Chiriaşii ANL vor putea deveni proprietari ai locuinţelor fără a mai trebui ca pentru aceasta să îndeplinească criteriul unor anumite venituri, folosind pentru aceasta prevederile Programului Prima Casă. Ministrul Elena Udrea a anunţat ieri că, urmare a deciziei de a vinde locuinţele ANL prin Programul Prima Casă, legislaţia va fi modificată în sensul eliminării criteriului salarial pentru chiriaşii care vor dori să-şi cumpere astfel locuinţa. Udrea a specificat însă că locuinţele ANL vor putea fi vândute prin Prima Casă tot numai către chiriaşi. (Aniela Nine)

TRENURI NOI
CFR Călători va achiziţiona în următorii patru ani 400 de vagoane noi de tip salon InterRegio, clasa I şi a II-a, de la compania Astra Vagoane Călători, pentru care va plăti peste un miliard de lei, fără TVA. Astfel, Astra Vagoane Călători va încheia cu CFR Călători un acord-cadru, finanţat de la bugetul de stat, care va conţine contracte subsecvente atribuite la un interval de şase luni. Din totalul vagoanelor, 80 de unităţi sunt de clasa I şi 320 pentru clasa a II-a şi vor fi livrate până la 10 decembrie 2013, anunţă CFR Călători. (E.S.)

BLINDATE PENTRU MAE
Ministerul Afacerilor Externe va achiziţiona în anul 2010 două maşini blindate pentru misiunile diplomatice din Irak şi Pakistan. Măsura e prevăzută în proiectul de buget aprobat ieri de comisiile parlamentare de politică externă. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a spus că nu cunoaşte detalii, dar că este probabil vorba despre o măsură de securizare a misiunilor diplomatice româneşti. "Este un aranjament legat probabil de securitatea oficiilor noastre din Islamabad. Nu cunosc detaliile tehnice", a spus Baconschi.

TRADUCERI ONLINE
După serviciul online de traduceri instant de la Google, şi IBM lucrează la un proiect similar, intitulat "n.Fluent". Programul este în prezent în fază de dezvoltare, fiind disponibil numai în cadrul corporaţiei, însă se intenţionează lansarea pe piaţă şi este în curs de realizare a unor versiuni pentru mesageria instant şi dispozitivele mobile. Potrivit CNN, aplicaţia poate fi pusă pe o pagină web, iar utilizatorii, în momentul în care accesează site-ul, au opţiunea de a schimba limba pentru a putea citi conţinutul. (Alexandru Rădescu)

INTERDICŢIE RIDICATĂ
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis definitiv ieri să ridice interdicţia de a părăsi localitatea impusă de procurorii DNA în cazul afaceristului Costel Căşuneanu. Cu câteva ore înainte de a fi prezent în faţa completului de judecată de la ÎCCJ, Căşuneanu a mai trecut şi pe la DNA, unde a dat o declaraţie scrisă în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influenţă şi în care mai sunt cercetaţi senatorul Cătălin Voicu şi judecătorul Florin Costiniu de la Curtea Supremă. (Petru Zoltan)

ŞOMAJ ÎN CREŞTERE
Rata şomajului a ajuns deja la 7,8%, potrivit reprezentanţilor Agenţiei
Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Cu peste 710.000 de şomeri înregistraţi, România se află la nivelul din aprilie 2003. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat că şomajul se va menţine în creştere în continuare, urmând a depăşi 8,2% în primul trimestru al acestui an, iar spre sfârşitul lui 2010 ar putea să se înregistreze o scădere. Rata şomajului înregistrat în luna noiembrie a fost de 7,5%, faţă de 7,1% în luna octombrie 2009 şi 4,1% în aceeaşi lună a anului 2008.

DISPONIBILIZĂRI
Aproximativ 3.000 de angajaţi vor fi disponibilizaţi din unităţile de asistenţă socială în urma aplicării standardelor de cost în sistem. Prin această decizie, luată ieri de Guvern, se va realiza o reducere de 37% faţă de alocările bugetare din 2009, respectiv o economie de peste 350 milioane de lei. În prezent, în sistem sunt angajate 32.000 de persoane.

REFUZ DE LA POMPIERI
Prefectura Vâlcea a dispus ieri înfiinţarea unei comisii care să investigheze împrejurările în care pompierii voluntari din oraşul Horezu au refuzat să intervină pentru stingerea unui incendiu. Pompierii şi-au motivat refuzul arătând că Primăria Vaideeni, localitatea unde a avut loc incendiul, nu şi-a onorat obligaţiile financiare prevăzute în contract cu privire la serviciile de pompieri.

×
Subiecte în articol: observator