x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

12 Ian 2010   •   00:00

12 ianuarie 2010



MODIFICĂRI LA LOTO
Loteria Română va oferi, în curând, posibilitatea jucătorilor la Loto 6/49 de a câştiga şi cu trei numere, prin introducerea celei de-a patra categorii de câştiguri. Această măsură a fost luată pentru a dinamiza jocul Loto 6/49 şi pentru a-i spori atractivitatea. În acest caz, Loteria Română estimează că numărul de câştigători la jocul Loto 6/49 va creşte de zece ori. În ceea ce priveşte preţul, cei implicaţi au declarat că vor face tot posibilul să nu modifice semnificativ preţul unei variante simple la Loto 6/49, după introducerea celei de-a patra categorii de câştig. (Mara Răducanu)

FACILITĂŢI

Cetăţenii cu domiciliul în România, care nu locuiesc în Bucureşti, pot cere eliberarea paşapoartelor simple temporare în regim de urgenţă (două ore) de la Serviciul Paşapoarte Bucureşti, achitând taxe suplimentare la trezoreriile din Capitală. Persoanele care solicită noul paşaport în Bucureşti vor trebui să achite o taxă suplimentară de 100 de lei şi o taxă consulară de 32 de lei la oricare din sediile Trezoreriei din Capitală. Contravaloarea paşaportului, de 64,2 lei, se achită la oricare din sediile CEC Bank. Paşaportul simplu temporar are valabilitate de un an. (Mara Răducanu)

VACCINARE ÎN CORT
Centrul de vaccinare împotriva gripei A/H1N1 din Pasajul Universităţii din Capitală a fost închis de Administraţia Spitalelor Bucureşti pe motiv că este frig şi spaţiu insuficient. În numai câteva ore s-au format cozi foarte mari. În schimb, astăzi vor fi instalate două corturi încălzite în Piaţa Unirii, unde oamenii pot veni, începând cu ora 11:00, pentru a-şi face vaccinul. La dispoziţia bucureştenilor se află şi centrele celor 18 spitale aflate în administrarea municipalităţii. (Monica Andrei Capatos)

FĂRĂ VIZE ÎN TURCIA

Ministerul de Externe (MAE) a anunţat ieri promulgarea la 7 ianuarie a legii privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în Turcia pentru o perioadă mai mică de 90 de zile. Legea va intra în vigoare după anunţarea autorităţilor de frontieră turce, data exactă urmând a fi comunicată pe site-ul MAE şi prin presă. Măsura este valabilă pentru posesorii de paşapoarte simple. MAE recomandă cetăţenilor români să deţină şi cartea de identitate, unde sunt precizate date suplimentare de identificare. (Mihaela Mătăchiţă)

MOARTA E DE VINĂ
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Giurgiu a stabilit, în urma anchetei desfăşurate în cazul femeii care a murit plimbată între spitale, că medicii au procedat corect, informează Mediafax. Potrivit directorului DSP, Paul Marinescu, după ce a fost consultată la spitalul din Giurgiu şi la Spitalul Colţea din Capitală, femeia urma să fie supusă unei investigaţii pneumoftiziologice, însă a decedat din cauza unei malformaţii. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Giurgiu, comisarul Mirela Gheţa, a declarat că, potrivit rezultatului necropsiei, femeia a decedat în urma unui infarct.

DOSARUL "VALIZA"

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor decide la 3 februarie dacă trimit dosarul "Valiza" înapoi la DNA pentru refacerea urmăririi penale. Avocaţii inculpatului George Becali au cerut restituirea cauzei la DNA pe motiv că o parte dintre actele de urmărire penală au fost efectuate de organe necompetente şi că nu există la dosar procesul-verbal de prezentare a materialului de urmărire penală. Procurorul de şedinţă a cerut respingerea solicitărilor apărării. (V.F.)

CONCEDIERI
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a sesizat ieri Avocatul Poporului (AP), cu privire la unele articole din OUG 114/2009. Ordonanţa de Urgenţă priveşte reducerea a 15.000 de posturi din sector. FSLI susţine că măsura este neconstituţională şi solicită AP să sesizeze, la rândul său, Curtea Constituţională. Sindicaliştii argumentează în sesizarea către AP că Ordonanţa de Urgenţă 114/2009 blochează majorarea cuantumului punctului de pensie pentru luna decembrie a fiecărui an, cu cel puţin rata inflaţiei prognozată pentru anul bugetar următor, aşa cum prevedeau dispoziţiile articolului 80, alineatul 1 din Legea 19/2000. (D.S.)

PREŢUL GIGACALORIEI
Primarul general Sorin Oprescu a declarat ieri că nu s-a finalizat analiza privind subvenţionarea preţului gigacaloriei de către municipalitate în urma ultimei majorări. Datele preliminare indică faptul "că e puţin probabil să poate fi suportată integral creşterea". "În momentul în care vom finaliza analiza şi vom avea datele finale, vom anunţa populaţia despre măsurile pe care le vom lua", a mai spus Oprescu. Tarifele la energia termică livrată de ELCEN în Bucureşti şi Constanţa au fost majorate, la 1 ianuarie, cu 9%, respectiv 10%.

×
Subiecte în articol: observator