x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

13 Ian 2010   •   00:00

13 ianuarie 2010



ÎN COMĂ, DE LA VACCIN
O femeie din localitatea prahoveană Pleaşa se află în comă diabetică la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, după ce s-a vaccinat împotriva gripei A/H1N1. La scurt timp după ce a făcut vaccinul, pacienta a acuzat dureri de cap, febră, ameţeală, şi-a pierdut cunoştinţa şi a intrat în comă diabetică. şeful Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, doctorul Cristian Vintilescu, a declarat că din punctul său de vedere nu există nici o legătură de cauzalitate între vaccin şi coma femeii. Pentru a se stabili dacă procedura de vaccinare a fost respectată, va fi iniţiată o anchetă.

SCAD TAXELE NOTARIALE
Grila pentru 2010 după care notarii calculează taxele şi impozitele minime pentru tranzacţiile cu apartamente în Bucureşti a fost stabilită la valori mai mici cu 30%-40% comparativ cu 2009. Ajustarea a fost operată ca urmare a scăderii pieţei imobiliare anul trecut. De exemplu, pentru zona 0 a Capitalei, notarii iau în calcul pentru stabilirea taxelor şi impozitelor aferente tranzacţiilor preţuri care pornesc de la 40.833 de euro pentru un apartament cu două camere pe Calea 13 Septembrie sau Calea Moşilor şi ajung la 116.667 euro pentru acelaşi tip de apartament pe Bulevardul Unirii.

POLIŢIE INFORMATIZATĂ

Poliţia Română va introduce până la sfârşitul anului Sistemul Naţional de Raportare a Incidentelor. Acesta reprezintă un sistem informatizat de colectare de date, poliţiştii având posibilitatea să întocmească o "hartă a infracţionalităţii" la nivelul întregii ţări. Sistemul va permite preluarea plângerilor cetăţenilor direct în format electronic, va arhiva rapoartele de activitate ale poliţiştilor de teren, va trasa sarcini şi itinerarii de patrulare pentru ofiţeri şi va analiza datele rezultate în urma parcurgerii paşilor enumeraţi. (Mara Răducanu)

PENSIONARII AMENINŢĂ

Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor din România doreşte ridicarea punctului de pensie la 45%, sub ameninţarea protestelor de stradă. FNSPR cere Parlamentului şi Guvernului respectarea Legii 250/2007, care prevede ca punctul de pensie să fie 45% din salariul mediu brut pe ţară. Pensionarii sunt nemulţumiţi de îngheţarea punctului de pensie în 2010. (D.S.)

CERERE ADMISĂ
Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a admis cererea fostului general Mihai Chiţac de întrerupere a pedepsei cu închisoarea. Prin decizia de ieri, magistraţii i-au îngăduit generalului Chiţac o "pauză" de două luni, începând cu 15 februarie, pentru a-şi rezolva problemele. Decizia poate fi atacată cu recurs. (Violeta Fotache)

DATORI LA BANCĂ
Restanţele populaţiei la credite cu întârzieri la plată de peste 90 de zile au crescut cu 3,2% în noiembrie 2009 faţă de octombrie. Acestea au ajuns la peste două miliarde de lei, potrivit datelor Biroului de Credit, publicate de BNR. Cele mai multe restanţe au fost înregistrate la creditele în lei, respectiv 63%. Numărul restanţierilor a crescut în primele 11 luni cu aproape 46%, la 655.907. (E.S.)

×
Subiecte în articol: observator