x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

15 Ian 2010   •   00:00

15 ianuarie 2010



DREPT PIERDUT
Românii care s-au înscris la cursurile Concept Care College pentru a putea munci în Marea Britanie îşi vor pierde dreptul de muncă în acest stat deoarece compania a intrat în procedură de dizolvare, anunţă Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS). "Pierderea statutului de student de către cetăţeanul român care şi-a exercitat dreptul principal de şedere produce efecte în lanţ şi asupra membrilor de familie aflaţi într-o relaţie de dependenţă", potrivit MMFPS.

100 DE VICTIME A/H1N1
O sută de persoane au murit din cauza gripei A/H1N1 în România şi alte aproape 6.300 s-au îmbolnăvit. Rata de fatalitate în gripa cu virusul A/H1N1 a crescut, în ultimele şase săptămâni, de peste 13 ori, de la 0,1% la 1,32%, adică un român dintr-o sută moare din cauza maladiei, potrivit analizei datelor centralizate la Ministerul Sănătăţii.

ŞOMERI HEINEKEN
Producătorul de bere Heineken România va închide fabrica din Haţeg. Producţia acesteia va fi transferată la celelalte fabrici ale companiei, din Miercurea Ciuc, Târgu-Mureş, Craiova şi Constanţa. Aproape 100 de angajaţi vor rămâne fără locuri de muncă şi vor primi pachete de compensaţii financiare. Mărcile Haţegana, Bucegi şi Golden Brau vor fi produse în continuare în celelalte patru fabrici.

16% LA MICROFIRME
Microîntreprinderile vor fi impozitate din acest an la fel ca orice firmă, prin aplicarea cotei de 16% pe profit sau a impozitului minim. Astfel, firmele mici nu mai pot opta pentru impozitul de 3% pe venit, cum au făcut până în 2009. Fără prelungirea acestei prevederi şi pentru 2010, practic noţiunea de microîntreprindere dispare din Codul Fiscal. Anul trecut erau înregistrate 280.000-300.000 de microîntreprinderi, societăţi cu până la 9 angajaţi şi venituri anuale de cel mult 100.000 de euro.

STUDENŢI PREA MULŢI
Numărul de studenţi a crescut de aproape trei ori în numai 10 ani, respectiv din 1998 până în 2007, depăşind numărul profesorilor. Potrivit unui raport al ARACIS, intitulat "Barometrul calităţii - 2009", "acest lucru a făcut ca raportul dintre numărul de studenţi şi numărul de cadre didactice să crească de la 13,8 la 1, în 1990/1991, la 25,7 la 1, în 2006/2007". Ca urmare, a apărut subfinanţarea, în unele facultăţi, numărul locurilor cu taxă a crescut, iar condiţiile de admitere au fost relaxate.

PRESIUNE PE ROMÂNI

Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, susţine că statul român face presiuni asupra cetăţenilor pentru a se vaccina, deşi populaţia nu este obligată să o facă. Colegiul Naţional al Medicilor spune că este vorba despre o epidemie, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a modificat criteriile pentru a declara pandemia. OMS susţine însă că serul antigripal este sigur şi nu prezintă un pericol pentru cei care se vaccinează.

TV DIGITAL
Primele două multiplexuri destinate trecerii la televiziunea digitală terestră se vor acorda până la 1 iulie 2010.  Câştigătorii acestora trebuie să plătească taxe de licenţă de câte 2,5 milioane de euro. Potrivit unui proiect de HG, aprobat ieri de CNA, pe primul multiplex ar putea intra posturile TVR 1, TVR 2, Pro TV, Antena 1, Realitatea TV, Naţional TV şi Prima TV. Un multiplex digital terestru este un grup de programe şi servicii audiovizuale având acoperire naţională ori regională.

ŞEF NOU LA CNSAS
Dragoş Petrescu a fost ales ieri de membrii Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) în funcţia de preşedinte al instituţiei. El l-a avut contracandidat pe Laurenţiu Tănase. Petrescu este membru al Colegiului CNSAS din martie 2006 şi a fost validat de Parlament în această funcţie la propunerea Preşedinţiei.

BUCUREŞTI
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, şi edilul oraşului Frankfurt, Petra Roth, au semnat ieri o declaraţie de intenţie privind colaborarea celor două oraşe în scopul sistematizării transportului public în Bucureşti. Edilul Capitalei a spus că declaraţia semnată înseamnă colaborarea atât pe parte de proiecte, prin atragerea fondurilor europene necesare dezvoltării acestor programe, cât şi cu privire la experienţa pe care autoritatea regională de trasport a oraşului Frankfurt o poate transmite RATB.

DANIELA POPA, LA CSA
Preşedinta PC, Daniela Popa, a fost validată aseară de Parlament pentru un loc de membru în Consiliul de Supraveghere a Asigurărilor. În favoarea desemnării Danielei Popa au votat 259 de parlamentari, împotrivă înregistrându-se 18 voturi. După acestă desemnare, Daniela Popa va trebui să îşi dea demisia din Parlament, funcţia de membru în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor fiind incompatibilă cu cea de parlamentar. (A. Nine)

STOP VACCINARE
Punctul de vaccinare contra virusului gripal A/H1N1 deschis în Parcul Unirii din Capitală a fost închis aseară, din cauză că nu au mai fost solicitări. Cortul încălzit de la Piaţa Unirii a fost deschis marţi, în locul centrului din Pasajul Universităţii. Directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Marius Savu, a declarat miercuri că vaccinarea în cele 18 spitale din subordinea Primăriei Capitalei va continua până la sfârşitul săptămânii.

×
Subiecte în articol: observator