x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

27 Ian 2010   •   00:00
Ştiri pe scurt

27 ianuarie 2010



REGULI ÎN SĂNĂTATE
Pacienţii spitalizaţi care nu se află în stare gravă şi care sunt transportaţi pentru o consulaţie la alt spital nu suportă transportul intraspitalicesc. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a semnat ieri ordinul care reglementează transportul pacienţilor care nu se află în stare critică. "Nu este normal ca unele servicii să fie suprataxate, fapt pentru care vom corecta aceste situaţii", a declarat Cseke Attila. Transportul acestor pacienţi se va deconta de unitatea solicitantă, costul pe kilometru fiind prevăzut de CNAS.

S-A APRINS INFLAŢIA
Scumpirea ţigărilor a spulberat ţinta de inflaţie din 2009. Dacă tutunul nu ar fi existat în coşul de consum sau dacă acesta ar fi avut creşteri moderate, inflaţia era la 2%-3%, spun reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR). Dar a fost de 4,74%. "Noi am interzis fumatul în BNR, după ce am văzut ce ne-a făcut tutunul cu ţinta de inflaţie. Se fumează doar în afara Băncii", a glumit guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Ponderea tutunului în coşul de consum este de 4,06%. (D. Ivan)

MOBIL MODULAR
5521-112336-modufoto.jpgCelularele modulare Modu vor fi disponibile pe piaţa din România de la jumătatea lunii februarie. Modu a intrat în Guiness Book pentru cel mai uşor mobil (42 de grame), dar trăsătura sa principală este flexibilitatea. Practic, o platformă de bază poate fi integrată în mai multe carcase ("jacket"), inclusiv ramă foto digitală. Dezvoltat de o firmă din Israel, Modu are o capacitate de stocare de 2GB, tastatură minimalistă cu 7 taste, funcţionează în reţea GSM şi are şi player musical. Pe alte pieţe se vinde la liber cu 200 de euro. (A.R.)

CU PENSIILE LA CCR
PNL a cerut ieri Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituţională Ordonanţa 114/2009, care prevede că majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut lunar pe economie nu se aplică în anul 2010. Deputatul PNL Ciprian Dobre a arătat că îngheţarea punctului de pensie duce la diminuarea valorii reale a pensiilor cu cel puţin 1 milion de lei vechi. Liberalii intenţionează să asigure consultanţă juridică pentru pensionarii care vor să dea în judecată Guvernul pentru nemajorarea punctului de pensie. (M.I.A.)

ATAC LA HARD DISK

Un nou virus informatic provoacă pierderi majore de date, atacând o zonă vitală a hard disk-ului. Potrivit experţilor BitDefender, Win32. Worm Zimuse.A este deghizat sub forma unui test de inteligenţă. Imediat ce acesta este executat, viermele va crea mai multe fişiere-copii în zone critice ale sistemului Windows. Utilizatorul computerului va primi un mesaj de eroare şi sistemul nu va mai putea porni, deoarece sectorul de boot al hdd-ului a fost compromis. (Alexandru Rădescu)

BILANŢ LA POLIŢIE

Petre Tobă, şeful Poliţiei Române, a prezentat ieri realizările şi eşecurile oamenilor legii în 2009. Tobă a declarat că anul trecut a crescut cu 12% numărul infracţiunilor de furt, dar s-a înregistrat o scădere a accidentelor rutiere. Bilanţul a prilejuit însă şi o veste bună pentru Poliţia Română: va primi, până la sfârşitul lunii, o mie de maşini. (M. Răducanu)

PHILIP MORRIS, ŞOMAJ

Cel de-al doilea producător local de ţigarete, compania Philip Morris, a decis să închidă fabrica din Otopeni pentru 16 zile, timp în care cei 450 de angajaţi vor fi trimişi în şomaj tehnic şi vor primi 75% din salariu. "Ca urmare a creşterii contrabandei cu ţigări, a scăzut volumul producţiei care se comercializează pe piaţa internă. Am pierdut cotă constant în faţa pieţei negre, pentru că poliţia nu face nimic", a declarat liderul sindical Cornel Şerbănescu. Conform estimărilor, unul din patru pachete de ţigări care este vândut ilicit provine din Moldova sau Ucraina. (D. Ivan)

×
Subiecte în articol: observator