x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

28 Ian 2010   •   00:00

28 ianuarie 2010



SCANDAL LA BECHTEL
Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj consideră "ilegală şi abuzivă" eventuala disponibilizare a unor angajaţi ai companiei Bechtel. CNS "Cartel Alfa" acuză compania că pregăteşte disponibilizarea "mascată" a 200 de angajaţi şi anunţă că AJOFM va sprijini sindicatul din companie în acţiunile care vor fi deschise în instanţă. AJOFM Cluj va efectua un control pentru verificarea sesizărilor privind disponibilizările de personal, rezultatele urmând să fie comunicate la sfârşitul acestei săptămâni.

ŞCOLI ÎNCHISE

Gerul a închis 17 şcoli în trei judeţe din ţară în perioada 26-28 ianuarie. Conform Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), în judeţul Botoşani, în unităţile şcolare din şapte localităţi cursurile au fost suspendate în intervalul 26-27 ianuarie, şi s-a decis reducerea programului de activitate pentru celelalte. În judeţul Constanţa, opt şcoli sunt închise de la 25 ianuarie, iar în Harghita, două şcoli au fost închise în perioada 26-28 ianuarie, programul fiind redus în altele. Cursurile neefectuate vor fi recuperate după un grafic aprobat de inspectoratele şcolare judeţene. (Diana Scarlat)

PODURI DE GHEAŢĂ

Institutul Naţional de Hidrologie a emis o atenţionare valabilă până la data de 3 februarie pentru blocaje de gheţuri formate pe majoritatea bazinelor hidrologice. Se mai pot forma blocaje de gheţuri pe Someş, Mureş şi pe unii afluenţi ai Someşului Superior. Se vor menţine gheţurile pe Vişeu, Iza, Someşul Mare, Crişul Alb, Arieş, Târnava Mare, Târnava Mică, Jiu, Gilort, Olt, Argeş, Sabar, Dâmboviţa, Ialomiţa, Prahova, Bistriţa şi Buzău. Se vor menţine podurile de gheaţă pe râurile Iza, Târnave, Bistriţa (bazinul Someş), Râul Negru, Olteţ, Vedea, Siret, Suceava, Moldova, cursul superior al Bistriţei, Trotuş, Putna, Buzăul inferior, Râmnicul Sărat, Bârlad, Prut, Jijia, Bahlui, pe râurile din Dobrogea şi pe cursurile superioare ale râurilor Crasna, Barcău, Mureş, Jiu, Cibin, Ialomiţa şi Prahova. (Dan Panaitescu)

MAI PUŢINE PC-URI
Piaţa computerelor din România a înregistrat anul trecut o scădere de peste 55% în volum, de la 1,08 milioane unităţi, în 2008, la 500.000 de PC-uri. În ultimele trei luni ale anului 2009, piaţa a înregistrat o creştere comparativ cu trimestrele anterioare, volumul fiind de peste 200.000 de unităţi, conform unui raport al companiei de consultanţă IDC. În 2008, piaţa românească a PC-urilor a crescut cu 15%, ca volum.

ŞOMAJ TEHNIC
Guvernul va aproba un proiect de lege care va reglementa şomajul tehnic, cu începere de la 1 februarie 2010. "Am convenit cu partenerii sociali ca la începutul lunii februarie să emitem un act normativ cu valoare de lege, care să reglementeze, începând cu 1 februarie, problema şomajului tehnic, ca modalitate de bază pentru a putea păstra locurile de muncă, la fel ca şi pe parcursul anului 2009", a anunţat aseară premierul Emil Boc. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat însă că protestele nu vor fi suspendate decât în momentul în care Guvernul va aproba proiectul de lege, explicând că aşteaptă dovezi, nu doar promisiuni.

SCHIMBARE PLAUZIBILĂ

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat ieri că este "plauzibil" ca la finalul acestui an să existe o "schimbare de Guvern". În opinia sa, 2010 este anul în care vor avea loc "mutaţii politice spectaculoase" în ceea ce priveşte Guvernul şi majoritatea parlamentară şi se joacă cartea pentru alegerile din 2012. Geoană a făcut referire la cota de încredere a actualului Guvern - de 17% - precizând că Executivul este "pe jumătate în groapă", precum şi la acţiunile şefului statului - care numea PC în 2004 "soluţie imorală", iar acum face acelaşi lucru cu UDMR.

×
Subiecte în articol: observator