x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

10 Mar 2010   •   00:00

10 martie 2010



GREVĂ LA METROU
Salariaţii Metrorex vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată începând cu 18 martie, între orele 4:00 şi 16:00, a declarat Ioan Rădoi, preşedinte al Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou. Sindicaliştii vor negocierea unui nou contract colectiv de muncă, cel vechi expirând încă de la 1 noiembrie 2009, şi o majorare a fondului de salarii pe anul acesta de 3,7% faţă de 2009. (E.S.)

OPOZIŢIA SE ÎNTOARCE
Grupurile PNL şi PSD îşi vor relua de săptămâna viitoare activitatea în plenul Camerei Deputaţilor. Decizia a fost luată ieri ca urmare a "garanţiilor" oferite de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, privind respectarea Regulamentului Camerei. Viceliderul grupului PNL Eugen Nicolăescu şi liderul grupului PSD Viorel Hrebenciuc au făcut acest anunţ după o întâlnire cu Roberta Anastase, organizată pentru a debloca situaţia din Cameră creată în urma grevei PSD şi PNL. (M.I.A.)

VOT ELECTRONIC
Comisia pentru drepturile omului din Senat a aprobat ieri un proiect privind utilizarea în alegeri a unui sistem electronic de control pentru eliminarea posibilităţii votului multiplu. Reprezentantul AEP a anunţat că se va aplica un proiect pilot în acest sens la parţialele din colegiul 19. Propunerea legislativă privind verificarea prin mijloace electronice a dreptului de acces la vot al cetăţenilor a fost aprobată de senatorii din Comisia de drepturile omului cu cinci voturi "pentru" şi trei voturi "împotrivă".

DNA VS VOICU
Şeful DNA, Daniel Morar, a înaintat ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu solicitarea de a sesiza Senatul, pentru a cere încuviinţarea arestării senatorului Cătălin Voicu (foto). El este acuzat de comiterea a trei infracţiuni: trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată. Voicu a declarat însă că este nevinovat şi că "motivele pentru care se cere arestarea lui nu au legătură cu faptele descrise în dosar". "O să prezint amănunte în faţa Comisiei juridice, atunci când voi fi chemat", a spus Voicu. (V. Fotache)

ACCIDENT SINGAPORE
Procurorii Parchetului Instanţei Supreme au cerut autorităţilor din Singapore să aibă acces la actele procedurale pe care le-au realizat privind accidentul provocat în decembrie anul trecut de o maşină a Ambasadei României, soldat cu moartea unui bărbat. Procurorii din Parchetul ICCJ au dispus la 2 februarie începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii faţă de Silviu Ionescu, însărcinatul cu afaceri în Singapore, retras de la post după presupusa implicare a sa în accident.

S-A EPUIZAT "RABLA"
Administraţia Fondului de Mediu (AFM) a epuizat toate cele 50.000 de tichete destinate persoanelor fizice care-şi casează maşinile mai vechi de zece ani prin programul "Rabla". "Astăzi (marţi, n.r.) am dat ultimele tichete către reprezentanţii REMAT-urilor",  a declarat Adriana Stroe, purtătorul de cuvânt al AFM. Ea a precizat că până luni au fost casate circa 25.000 de maşini mai vechi de zece ani, proprietarii primind la schimb bonul valoric de 3.800 lei, care urmează a fi folosit pentru achiziţionarea unei maşini noi. (E.S.)

LEASING ÎN PICAJ
Piaţa de leasing a scăzut cu 72% în 2009, la 1,33 miliarde de euro, pe fondul scăderii pieţei auto, potrivit datelor furnizate de Asociaţia Societăţilor Financiare - ALB România. Aceasta va avea, totodată, un an 2010 dificil, înregistrând o stagnare sau o creştere de câteva puncte procentuale faţă de 2009. "În cel mai rău caz, piaţa de profil va scădea în acest an la fel ca în 2009, caz în care societăţile de leasing ar putea la fel de bine să închidă totul şi să plece acasă", a declarat preşedintele ALB. Nivelul din 2008 sau 2007 nu va mai putea fi atins prea curând, sunt de părere reprezentanţii ALB. (I.C.)

REVOCARE NEDISCUTATĂ
Cererea PD-L de demarare a procedurilor de revocare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului a fost scoasă ieri de pe ordinea de zi a Biroului Permanent, prin votul decisiv al opoziţiei PSD şi PNL. Cererea a fost considerată inadmisibilă, apreciindu-se că încalcă prevederile regulamentare şi constituţionale. După ce s-au abţinut de la vot în Biroul Permanent, aleşii PD-L l-au acuzat din nou pe Geoană de încălcarea Regulamentului Senatului prin neintroducerea pe ordinea de zi a cererii lor şi au anunţat că vor cere azi discutarea subiectului în plen. De altfel, PD-L ameninţă că îşi va relua cererea la fiecare şedinţă de plen. (A.N.)

×
Subiecte în articol: observator