x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

11 Mar 2010   •   00:00

11 martie 2010



ÎNVĂŢĂMĂNT DE 10 ANI
Învăţământul obligatoriu va dura zece ani, iar clasa a IX-a va trece de la liceu la gimnaziu, ceea ce va duce la scăderea abandonului şcolar cu 20%, a anunţat ieri ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Potrivit ministrului, această prevedere va fi binevenită mai ales pentru învăţământul rural, pentru că elevii vor învăţa încă un an la ei acasă şi nu vor fi nevoiţi să plece, la numai 14 ani, la mare distanţă de domiciliu. El a spus că proiectul legii educaţiei este aproape gata.

BANI PENTRU METROU
Acordul privind împrumutul de peste 300 de milioane de euro acordat României de guvernul nipon în vederea construcţiei unei linii de metrou pe ruta Bucureşti - Aeroportul "Henri Coandă" a fost semnat ieri la Tokyo. Semnarea a avut loc în cursul vizitei pe care preşedintele Traian Băsescu o face în Japonia.

PANTOFUL-ÎNCĂRCĂTOR
Doi studenţi ieşeni au inventat un încărcător ecologic de telefon mobil, ataşabil pantofului. Proiectul dezvoltat de Cezar Ursan şi Adrian Brudaru (foto) a fost premiat, săptămâna trecută, la Bruxelles. Prin ataşarea dispozitivului la pantof, energia mecanică este transformată în energie electrică, suficientă pentru a încărca o baterie de 3,7 V, folosită la majoritatea telefoanelor mobile (un fir face legătura între echipament şi terminal). În momentul de faţă, cei doi tineri lucrează la o variantă îmbunăţită a dispozitivului, încercând şi dezvoltarea unei afaceri pe baza acestei invenţii. (Alexandru Rădescu)

MEIR ŞI MOSSAD-UL
Audiat ieri de magistraţii Tribunalului Bucureşti în procesul în care este judecat pentru înşelarea cu valută falsă, Nati Meir a spus că avea bancnote specimen de euro de la Mossad. Avocata lui a catalogat declaraţiile lui Meir drept fantasmagorii. Meir a mai spus că dosarul i-a fost înscenat de Adi Minune, care ar fi vrut astfel să beneficieze de clemenţa autorităţilor într-un dosar de trafic de droguri. El a cerut să fie pus în libertate, că va returna toţi banii în 30 de zile. (V. Fotache)

DOSARUL TEROM, GATA
Procurorii DIICOT au finalizat ancheta în cazul privind privatizarea SC Terom SA Iaşi, principalul producător român de fibre sintetice şi artificiale. Fostul administrator Nanaa Ammar, fostul acţionar majoritar Nanaa Hasan şi Nanah Ali, ajutaţi de câţiva români cu funcţii de conducere au prăduit Terom şi statul român de peste 140 de miliarde de lei vechi. Toţi cei implicaţi vor fi judecaţi de Tribunalul Bucureşti. Procesul se va judeca în lipsa inculpaţilor Nanaa Ammar şi Nanaa Hasan, care s-au sustras urmăririi penale, pe numele lor fiind emise mandate de arestare preventivă în lipsă. (V. Fotache)

×
Subiecte în articol: observator