x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

18 Mar 2010   •   00:00

18 martie 2010



ORDONANŢĂ CONTESTATĂ
Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" consideră că OUG 18/2010 privind amânarea plăţii unor drepturi salariale câştigate în instanţă este neconstituţională şi a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în cazul actului normativ. "În opinia noastră, este mai mult decât evident că Executivul a încălcat mai multe principii instituite de Legea fundamentală (principiul separaţiei puterilor în stat, accesul la justiţie, egalitatea pentru toţi a justiţiei ş şi exemplele ar putea continua)", susţin reprezentanţii federaţiei.

GREVĂ ANULATĂ
Semnarea unui nou contract colectiv de muncă şi avizarea bugetului de venituri şi cheltuieli de către Guvern au convins sindicaliştii de la metrou să renunţe la greva generală anunţată pentru azi. Bugetul de venituri şi cheltuieli al Metrorex a fost avizat cu o uşoară scădere a fondului de salarii şi cu includerea în salariul de bază a unor sporuri ale angajaţilor, obţinându-se o majorare salarială până în 10%. "Noul contract colectiv de muncă a fost semnat ca urmare a aprobării bugetului, fără majorarea fondului de salarii, care se menţine la nivelul anului 2009", precizează Ministerul Transporturilor. (E.S.)

PRIMAR DUPĂ GRATII
Primarul municipiului Baia Mare, Cristian Anghel (PNL), a fost condamnat ieri de Curtea de Apel Cluj la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie. Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, Claudia Ilieş, a declarat că sentinţa este definitivă. Judecătorii au pus sechestru pe bunurile primarului, acesta având de plătit Primăriei un prejudiciu de aproximativ 394.000 de euro. De asemenea, primarului i-au fost interzise mai multe drepturi pe o perioadă de doi ani, după executarea pedepsei. Liberalii, prin vocea vicepreşedintelui Mihai Voicu, sunt convinşi că Anghel va demisiona din PNL. Anghel a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie la sfârşitul lunii septembrie 2007, fiind acuzat de abuz în serviciu, în legătură cu supraevaluarea unui imobil din localitate, astfel că s-ar fi prejudiciat bugetul administraţiei municipale cu aproape 400.000 de euro.

RAPORTUL PE JUSTIŢIE
România nu a fost capabilă în ultimele şase luni să menţină ritmul reformei şi al angajamentelor luate, se arată în raportul interimar al Comisiei Europene privind justiţia în România. Potrivit unui proiect al documentului, consultat de RFI, lupta împotriva corupţiei a cunoscut totuşi o uşoară ameliorare. Raportul mai semnalează întârzieri în discuţiile parlamentare interne privind cele două Coduri de procedură civilă şi penală. Documentul va fi dat publicităţii săptămâna viitoare. (I.C.)

MOŢIUNE PE SĂNĂTATE
PNL a depus la Camera Deputaţilor o moţiune simplă pe tema sistemului de sănătate, cerând alocarea a 6% din PIB pentru acest domeniu. În document, intitulat "La sănătate nimic nu este sănătos", se cere şi depolitizarea conducerilor de spitale şi a serviciilor deconcentrate ale sistemului. Liberalii vor scoaterea la concurs a posturilor de conducere de la toate nivelurile şi din toate instituţiile sanitare şi corectarea legii privind salarizarea unitară la capitolul referitor la personalul medical prin aşezarea acestei profesii în partea superioară a grilei de salarizare. Moţiunea se dezbate marţi.

×
Subiecte în articol: observator