x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

29 Mar 2010   •   00:00

29 martie 2010



RECOMANDĂRI MAE
MAE dă mai multe sfaturi cetăţenilor români care doresc să călătorească în afara graniţelor cu ocazia Sărbătorilor de Paşti. Astfel, aceştia sunt îndrumaţi să verifice înainte de plecare condiţiile şi alertele de călătorie postate pe site-ul ministerului, la rubrica "Sfaturi de călătorie", valabilitatea documentelor de călătorie şi, dacă este cazul, a vizei de intrare obţinute. De asemenea, MAE îi sfătuieşte să încheie o asigurare medicală şi de viaţă, dar şi o asigurare de călătorie valabilă, să evite deplasarea în zone periculoase şi să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale. "Unele comportamente sociale pot intra sub incidenţa legii penale a ţării respective", conchide MAE.

BOC NU SE LASĂ
Guvernul îşi menţine decizia de a asigura profesorilor salarii majorate doar cu 17%, conform legislaţiei în vigoare, şi de a eşalona la plată drepturile salariale suplimentare câştigate de aceştia în instanţă. "Vreau să transmit profesorilor că trebuie să spunem lucrurilor pe nume: trebuie să fim realişti şi să ne uităm la economie, atât poate România să plătească. Guvernul nu îşi permite să facă un pas înapoi de la ce înseamnă stabilitatea economică", a declarat sâmbătă premierul Emil Boc.

COINCIDENŢĂ DUPĂ ŞASE ANI
Două persoane au fost rănite după ce maşina în care se aflau s-a răsturnat, ciocnindu-se cu un autoturism al Ambasadei Mexicului, la intersecţia dintre Bulevardul Dacia cu Strada Polonă din Capitală, şoferii susţinând fiecare că a trecut pe culoarea verde a semaforului. În accident au fost implicate şi un autoturism Nissan Almera, aparţinând corpului diplomatic al Ambasadei Mexicului la Bucureşti, şi un Logan, înmatriculat pe persoană juridică. În locul în care s-a petrecut accidentul de ieri, acum şase ani, a murit basistul trupei Compact, Teo Peter, taxiul în care se afla fiind acroşat de un jeep condus de un cetăţean american, angajat al Ambasadei SUA la Bucureşti.

VOICU SE VREA AUDIAT
Cătălin Voicu (foto) a cerut conducerii Senatului să fie ascultat în plen în prima şedinţă, considerându-se privat de dreptul de a se apăra. El susţine că hotărârea Senatului de la 24 martie privind încuviinţarea arestării sale preventive este lovită de nulitate absolută întrucât nu a fost îndeplinită "condiţia prealabilă şi obligatorie" a ascultării sale în şedinţa de plen. Voicu aminteşte că decizia încuviinţării arestării sale preventive s-a luat în timp ce el se afla în spital. El afirmă că audierea lui la 23 martie în Comisia Juridică "nu poate fi echivalată cu ascultarea prealabilă şi obligatorie în plenul Senatului". Cererea lui Voicu va fi discutată mâine de conducerea Senatului. Şeful Comisiei Juridice a Senatului Toni Greblă (PSD) spune însă că au fost respectate toate regulile de procedură în cazul Voicu.

ARME CONFISCATE
Nouăsprezece arme neletale şi 252 de cartuşe de diferite tipuri şi calibre au fost descoperite de poliţişti ai Serviciului Arme. În ultimele zile, 23 de persoane au fost cercetate pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Poliţiştii au făcut mai multe controale la persoane fizice, privind modalităţile de păstrare şi folosire a armelor şi muniţiilor, în urma cărora au constatat 46 de infracţiuni privind nerespectarea prevederilor Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor şi articolul 279 Cod Penal.

DISCUŢIE TENSIONATĂ
Preşedintele american, Barack Obama, a încheiat supărat o convorbire telefonică pe tema tratatului START cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, în februarie, la scurt timp după ce România anunţase că va găzdui interceptori ai acestuia, a relatat New York Times. Potrivit cotidianului american, "România a anunţat, în mod neaşteptat, că va găzdui elemente ale scutului antirachetă, ceea ce aducea sistemul reconfigurat de apărare chiar în curtea geopolitică a Rusiei". Într-o "conversaţie telefonică tensionată cu Medvedev la 24 februarie", acesta a insistat asupra unei declaraţii comune pe tema scutului. "Dmitri, am convenit deja", i-a spus exasperat Obama, după care a închis telefonul.

ZBORURI ANULATE
Cursa zilnică British Airways Bucureşti - Londra şi retur a fost anulată de sâmbătă până miercuri, din cauza unei greve a angajaţilor britanici ai operatorului de transport aerian. "Din cauza grevei, cursa British Airways Bucureşti - Londra cu numărul 884 şi corespondenţa acesteia, cu numărul 885, sunt anulate de la 27 până la 31 martie. Sunt singurele zboruri Bucureşti - Londra care sunt anulate din cauza grevei", au informat reprezentanţii biroului de presă al Aeroportului "Henri Coandă".

×
Subiecte în articol: observator