x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

31 Mar 2010   •   00:00

31 martie 2010



FACTURI UMFLATE
Românii plătesc cu 20% mai mult pentru gazele naturale din cauza utilizării de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a unei metodologii care nu este conformă cu cea europeană, consideră senatorul de Botoşani Gheorghe Marcu. "Astfel, în România volumul de gaz consumat se măsoară la 15 grade Celsius, şi nu la 0 grade Celsius, conform metodologiei europene, iar puterea calorică măsurată la noi este 15 grade Celsius, faţă de 25 grade Celsius, cum se aplică în UE", afirmă Gheorghe Marcu. El cere premierului Emil Boc introducerea de urgenţă a aceloraşi parametri
utilizaţi de standardele europene şi sancţionarea celor responsabili din ANRE. (Daniel Ionaşcu)

CENTRU PENTRU NEVOIAŞI
Un nou Complex Social de Servicii, care vine în întâmpinarea nevoilor persoanelor adulte cu handicap şi persoanelor vârstnice, a fost inaugurat ieri de primarul Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman. În cadrul Complexului funcţionează Clubul seniorilor şi Centrul de recuperare neuromotorie "Phoenix", Centrul de zi pentru persoanele cu demenţă de tip Alzheimer, Centrul de reminiscenţe, Centrul de integrare prin terapie ocupaţională, meloterapie, ludoterapie, precum şi cel de informare pentru cetăţeni şi Centrul de zi "Un pas împreună". (Monica Andrei Capatos)

TV DIGITAL
Guvernul ar putea adopta, săptămâna viitoare, proiectul de act normativ care va reglementa trecerea la televiziunea digitală, dacă Ministerul Justiţiei îl va aviza până la finele acestei săptămâni, a declarat ieri secretarul de stat din Ministerul Comunicaţiilor, Marius Fecioru. Proiectul de act normativ stabileşte condiţiile, taxele de licenţă şi tipul procedurii de acordare a licenţelor pentru trecerea la televiziunea digitală. Cu primele două multiplexe digitale, populaţia va putea recepţiona gratuit 14 canale tv în format digital. (Alexandru Rădescu)

EXPOZIŢIE FOTOGRAFICĂ
Fotograful Dan Dinescu "vorbeşte" tainic, prin imagini inedite, despre Ieud. La Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" va fi deschisă, în perioada 1 aprilie - 2 mai 2010, expoziţia "Ieudul de ieri către azi", protagonist: Dan Dinescu. Sinceritatea momentelor surprinse în satul Ieud din Maramureş, a gesturilor şi a chipurilor, subtilitatea culorilor materiei vegetale în felurite ipostaze sunt accentele dominante ale discursului vizual. Vernisajul are loc în data de 1 aprilie 2010, ora 16:00.

FARMACIILE, FĂRĂ BANI
Colegiul Farmaciştilor din România atenţionează autorităţile că farmaciile vor rămâne fără bani în luna aprilie. "Nu ştim ce surprize rezervă contractul-cadru, pentru că acesta nu a fost încă aprobat. 90 de farmacii au intrat în faliment la sfârşitul lui 2009, iar 30% în ianuarie 2010 erau în insolvenţă", a declarat ieri vicepreşedintele Colegiului, Clara Popescu.

×
Subiecte în articol: observator