x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Stopaţi expulzarea ţiganilor din Franţa!"

"Stopaţi expulzarea ţiganilor din Franţa!"

de Diana Scarlat    |    15 Sep 2010   •   00:00

Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Apatrizilor şi Refugiaţilor (APADAR) împreună cu Liga Meşteşugarilor Romi au protestat astăzi în faţa Ambasadei Franţei la Bucureşti, cerând preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, să înceteze practicile "fasciste" şi să respecte drepturile omului.

Protestatarii au plecat din faţa ambasadei înainte de ora 14:00, când ar fi trebuit să se termine protestul, deoarece nici un funcţionar al instituţiei nu a dorit să-i primească la discuţii, cele două asociaţii nereuşind să depună nici scrisoarea deschisă către Sarkozy cu mesajul "Stopaţi expulzarea ţiganilor din Franţa!". "Suntem total nemulţumiţi de comportamentul celor de la ambasadă, pentru că au refuzat să primească memoriul nostru. Nu am rămas la protest până la sfârşit, dar ne vom întoarce săptămâna viitoare cu un număr mult mai mare de oameni, cu oale, tingele şi alte obiecte făcute de meşterii ţigani, pentru a ne face auziţi", a declarat Viorel Ene, preşedintele APADAR.

Conţinutul scrisorii deschise către preşedintele Franţei este următorul:
"Excelenţei Sale, Domnului Nicolas Sarkozy, Preşedintele Franţei.
APADAR constată cu surprindere măsurile severe luate de Guvernul francez, precum şi declaraţiile recente ale Excelenţei Voastre privind expulzarea etnicilor ţigani proveniţi din România şi Bulgaria. De la începutul anului, 8.300 de ţigani români şi bulgari au fost expulzaţi, în cadrul unei aşa-zise «politici de luptă împotriva imigraţiei ilegale». În acelaşi timp, remarcăm că presa franceză s-a dezlănţuit împotriva Excelenţei Voastre, criticând aspru noua politică de securitate şi folosind epitete deloc măgulitoare, care definesc eroarea gravă în care se află Guvernul Franţei! Societatea civilă din România îşi manifestă sentimentele de indignare şi de reprobiu public la adresa Franţei şi vă somează să stopaţi expulzările ilegale împotriva ţiganilor!

Excelenţă, vă solicităm să luaţi act de opoziţia noastră fermă în calitate de ONG preocupată de apărarea drepturilor omului, referitoare la recentele deportări mascate şi expulzarea în masă a etnicilor ţigani de pe teritoriul francez, cu încălcarea celor mai elementare drepturi ale omului. Vă reamintim că prevederile Tratatului de la Lisabona precizează că cetăţenii oricărui stat al Uniunii Europene au garantat dreptul la libera circulaţie pe teritoriul acesteia, precum şi dreptul de a-şi stabili rezidenţa în oricare dintre statele Uniunii. Măsurile anunţate de Excelenţa Voastră au generat un val de critici din partea comunităţii internaţionale, a Vaticanului şi a ONU. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a atras atenţia Franţei că nu pune suficient accent pe circumstanţele individuale, iar Parlamentul European a votat o rezoluţie prin care cere Franţei să pună capăt imediat expulzărilor.

Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a declarat că va cere declanşarea procedurii de infringement împotriva Franţei, pentru încălcarea directivelor europene în dosarul repatrierii ţiganilor români şi bulgari, precizând că: «Personal, sunt convinsă că CE nu va avea de ales».
Toate aceste măsuri severe anunţate de ONU şi de Comisia Europeană arată clar derapajul «fascist» al Guvernului francez şi al Excelenţei Voastre".
APADAR, prin preşedinte Viorel ENE; Bucureşti, 15 august 2010

×
Subiecte în articol: observator