x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Strămutaţii de lux nu-şi plătesc impozitele pe vile

Strămutaţii de lux nu-şi plătesc impozitele pe vile

de Gabriela Mladin    |    22 Iul 2009   •   00:00
Strămutaţii de lux nu-şi plătesc impozitele pe vile

Directorii care locuiesc în vilele construite din banii Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia în cel mai luxos cartier din municipiul Târgu-Jiu nu plătesc impozite pe casele şi terenurile deţinute.



Pentru că nu s-a transferat proprietatea de la compania statului pe numele beneficiarului, impozitele trebuie achitate tot de stat, deşi aceştia locuiesc în vile de peste cinci ani. Direcţia Publică de Venituri din Târgu-Jiu a comunicat că în cartierul Primăverii, strămutaţii de lux, aşa i-a numit presa pe şefii din minerit, au de plătit la bugetul statului impozite de peste un milion de lei.

Scandalul "strămutaţilor de lux" a făcut multe valuri, în momentul în care presa a descoperit că mai mulţi directori din cadrul fostei Companii Naţionale a Lignitului Oltenia, actuală SNLO, şi-au construit vile impozante pe banii societăţii statului. În urmă cu câţiva ani, directorii din cadrul companiei de cărbune, profitând de informaţiile din instituţie, şi-au cumpărat case ţărăneşti în locurile în care ştiau că urmează să exploateze cărbunele şi deci statul să-i despăgubească.

Printre aceştia, directorul general din acea vreme, Ion Vulpe, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Ionel Manţog, directorul de producţie, Marian Urucu şi alţi zeci de directori sau şefi de exploatări miniere. Apoi, proprietarii negociau cu directorii din compania lignitului, adică tot cu ei, reconstrucţia caselor demolate în cel mai luxos cartier din Târgu-Jiu.

Compania le-a reconstruit acestora vile de zeci de miliarde de lei vechi, dar, deşi acestea au fost finalizate din 2002, iar beneficiarii locuiesc în ele încă din acea vreme, nici până în prezent nu s-a făcut transferul de proprietate. Evident, s-a urmărit ca taxele şi impozitele pe aceste proprietăţi să nu fie plătite de directori, ci tot de stat. Aşa se face că în prezent, către Direcţia de Venituri Târgu-Jiu, pentru 28 de vile se înregistrează o datorie de un milion de lei. Pentru a recupera suma, cei de la Taxe şi Impozite au acţionat în judecată Exploatarea minieră, care încă apare în documente ca proprietar.

TUPEU CÂT VILELE DE STRĂMUTAŢI
Procesul se află pe rolul înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. "Noi am făcut demersuri către Exploatarea Minieră de la Roşia pentru a achita impozitele, însă nu au vrut, iar în instanţă au arătat că primăria a eliberat autorizaţia de construcţie în numele exploatării, dar pe numele proprietarilor, iar judecătorul a considerat că cei care trebuie să plătească sunt cei care locuiesc în case. Primăria a eliberat autorizaţiile, dar acestea au fost cerute de Exploatarea Minieră Roşia, în numele proprietarilor.

PROCES PE ROL
Exploatarea le-a cumpărat terenurile şi tot ea le-a construit casele. Noi pe cei de la Exploatare îi considerăm proprietari. Ei însă au câştigat în instanţă, am contestat, iar acum procesul este pe rolul Înaltei Curţi de casaţie şi Justiţie. Dacă pierdem, o să ne îndreptăm împotriva celor care locuiesc în case. Acum nu avem acte în baza cărora să le impunem plata impozitelor, deşi locuiesc în ele. Trebuie recuperat debitul", a declarat directorul Direcţiei de Venituri din Târgu-Jiu, Mariana Budulan.

Iar debitul se ridică la un milion de lei. Cei de la actuala Societate Naţională a Lignitului Oltenia abia acum s-au apucat să facă transferul de proprietate. Mai trebuie spus că şi facturile la utilităţi în cartierul "strămutaţilor de lux" era achitat tot de stat.

×
Subiecte în articol: observator