Sorin Oprescu, edilul Capitalei, a participat astazi, 9 decembrie, la invitatia omologului sau Michael Haupl, la lucrarile conferintei "Construirea Viitorului Urban in Regiunea Dunarii", care are loc zilele acestea la Viena.
In acest context, Primarul Capitalei a subliniat ca realizarea canalului Bucuresti-Dunare reprezinta un proiect integrat care va propulsa intreaga regiune, transformand Dunarea de Jos in una dintre cele mai atractive si mai eficiente zone ale Europei:
„Un loc aparte, dar pe care il consideram esential pentru dezvoltarea nu numai a Bucurestiului, dar si a intregii zone este racordarea Capitalei la Dunare prin canalul Bucuresti-Dunare, materializand astfel axa Bucuresti-Giurgiu-Ruse-Sofia. Bucurestiul poate si trebuie sa fie conectat cu celelalte capitale si mari centre urbane europene. Prin si pe Dunare putem pune bazele unei reale retele europene de cai navigabile, cu acces direct la portul maritim Constanta, asigurand astfel inchiderea lantului logistic multimodal european. Canalul Bucuresti – Dunare poate reprezenta prima implementare de solutie multimodala de transport in regiunea de sud a Dunarii”.
Totodata, in cadrul evenimentului, Comisarul European pentru Dezvoltare Regionala, Johannes Hahn, a declarat, prin intermediul unui mesaj video, ca: „Rolul important al oraselor si intarirea cooperarii intre orase in spatiul dunarean sunt elemente centrale pentru dezvoltarea spatiului dunarean. Orase cu milioane de locuitori, ca Viena, Budapesta si Belgrad precum si alte centre urbane reprezinta motoare de crestere in spatiul dunarean precum si repere, poli pentru cercetare si dezvoltare, indispensabile pentru atingerea obiectivelor Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii”.
Comisarul Hahn a explicat ca exista deja proiecte concrete in desfasurare, precum si manifestari importante organizate de catre orasele din spatiul dunarean, subliniind ca perioada 2014-2020 este hotaratoare pentru succesul implementarii Strategiei Europene pentru Regiunea Dunarii.
In cadrul Conferintei „Construirea Viitorului Urban in Regiunea Dunarii" se va adopta Platforma Urbana a Regiunii Dunarene. De asemenea, prin intermediul noii Platforme, orasele care fac parte din Consiliul Oraselor si Regiunilor Dunarene(CODRC) „invita orasele, retelele urbane si Asociatiile Oraselor Regiunii Dunarene sa se alature CODRC, in spiritul Planului de Actiune al SUERD pentru a construi impreuna o Platforma Urbana care va sprijini orasele Regiunii sa devina parteneri puternici intr-o strategie a spatiului dunarean la care sa participe impreuna”.