x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Strategii / Romania - intre Turcia, Rusia si NATO

Strategii / Romania - intre Turcia, Rusia si NATO

de Radu Tudor    |    11 Oct 2005   •   00:00
Strategii / Romania  -  intre Turcia, Rusia si NATO

Sprijinita de SUA si NATO, tara noastra se confrunta in prezent cu o piedica serioasa, in planurile de la Marea Neagra, care vine chiar din partea unui aliat: Turcia.

Publicarea in ziarul nostru a unei analize din Jane’s Defence Weekly referitoare la alianta de conjunctura intre Turcia si Rusia impotriva Romaniei de a securiza Marea Neagra a starnit interes. Sprijinita de SUA si NATO, tara noastra se confrunta in prezent cu o piedica serioasa, ce vine chiar din partea unui aliat: Turcia.

In perioada ce a urmat atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 impotriva Washingtonului si New Yorkului, NATO a recunoscut ca Europa ar putea fi mai vulnerabila in fata terorismului decat America de Nord.

Pana la data de 6 octombrie, Operatiunea "Active Endeavour" a demarat cu patrule impotriva infractionalitatii - traficul de arme, droguri si persoane - care se intrepatrunde adesea si de cele mai multe ori nu poate fi distinsa de activitatea terorista din estul Marii Mediterane. "Active Endeavour" a avut un succes enorm, insa eforturile de a extinde operatiunea in Marea Neagra intampina impotrivire din partea Rusiei si Turciei.

Marea Mediterana este mai mult un pod decat o bariera intre NATO, Franta, Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Grupari insurgente precum al-Qaeda si PKK "Partidul Muncitorilor din Kurdistan/Congresul Oamenilor din Kurdistan" isi finanteaza activitatile cu tot felul de intreprinderi criminale, adesea la bordul navelor pe care le detin sau le controleaza.

SCENARII. Mai mult, capturarea lui Abd al-Rahim al-Nashiri, condamnat in Yemen pentru atacul asupra navei USS Cole in anul 2000 si despre care se crede ca ar fi responsabil pentru asaltul din 2002 asupra vasului francez M/V Limburg, a dus la dezvaluirea planurilor retelei al-Qaeda de a distruge alte vase, de a arunca in aer mici ambarcatiuni si de a ataca nave din aer sau de sub apa. Sunt binecunoscute cazul capturarii, in 1996, a unul feribot din Bosfor de un grup de rebeli ceceni si dezvaluirile recente cu privire la bazarul nuclear al lui Abdul Qadeer Khan, ambele ajutand la compunerea unui scenariu de cosmar.

Avand grija ca un astfel de scenariu sa nu aiba loc, Operatiunea "Active Endeavour" implica efective ale fortelor marine din Germania, Grecia, Italia, Olanda, Spania, Turcia, Marea Britanie si Statele Unite. Au fost monitorizate mii de vase si, in conformitate cu Dreptul international, cele suspecte au fost supuse unui control mai atent. Misiunea este de a intercepta, escorta, proteja, intrerupe si descuraja activitatea criminala ce poate avea legaturi cu terorismul. La fel de important, operatiunea a permis NATO sa construiasca o imagine clara a traficului din Marea Mediterana, esentiala pentru viitoarele operatiuni antiteroriste.

Operatiunea a avut un succes atat de mare, incat NATO a extins-o si in Stramtoarea Gibraltar in 2003, implicand Norvegia, Danemarca si Portugalia, si in toata Mediterana in 2004. Algeria, Israel si Ucraina s-au implicat si ele, la fel si Rusia, dupa runde de negocieri dure.

PRETENTII. Rusia a dorit sa-si scuteasca propriile vase comerciale de procedurile reciproce de inspectie. Apoi a cerut ca "Active Endeavour" sa fie sub auspiciile Consiliului NATO-Rusia, chiar daca a solicitat Aliantei Nord-Atlantice sa plateasca pentru participarea ruseasca. NATO a respins aceste cereri, insa in final a acceptat un aranjament ciudat, potrivit caruia Marina rusa opereaza in conjunctie cu NATO, dar nu sub comanda acesteia.

Cu toate acestea, adevarata incercare a avut loc la 7 iunie, cand viceamiralul italian Ferdinando Sanfelice di Monteforte, la acel moment comandantul "Active Endeavour", a raportat ca sefii marinelor din Marea Neagra, printre care, aparent, se afla si Rusia, au cazut de acord sa extinda operatiunea in Marea Neagra in 2006.

Acesta este de bun-simt, pentru ca Marea Neagra reprezinta punctul de legatura intre est si vest: o parte integrala din Europa, conectata la Rotterdam prin fluviile Dunarea si Rinul, si in Europa de Sud, prin stramtorile Bosfor si Dardanele. Din pacate, Marea Neagra scalda si malurile unor regiuni bogate intr-un fel de criminalitate pe care o combate operatiunea "Active Endeavour". O ingrijorare aparte o reprezinta ministatele mafiote de tipul Transnistriei si Abhaziei.

RUSIA RIDICA PROBLEME. Regiunea reprezinta o ingrijorare legitima a statelor membre NATO, care nu sunt riverane Marii Negre, desi Rusia "nu vede nici un pericol in asta", dupa cum a declarat ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov.

Unul dintre cele mai surprinzatoare lucruri consta in faptul ca Turcia, un aliat important al NATO, s-a alaturat Rusiei in demersul ei de a se impotrivi desfasurarrii operatiunii "Active Endeavour" in Marea Neagra. Ankara se teme de violarea Conventiei de la Montreux din 1936, chiar daca in acest acord nu se stipuleaza nimic in legatura cu trecerea unei forte NATO cu inzestrare modesta prin stramtorile turcesti. Intr-adevar, o unitate armata de mici dimensiuni, condusa de distrugatorul USS Mahan al fortelor maritime americane, a tranzitat recent stramtorile turcesti pentru o serie de interventii in cateva porturi din Marea Neagra.

INTERESE DIFERITE. "Active Endeavour" presupune combinarea exercitiilor fortelor maritime neriverane Marii Negre cu cele ale Bulgariei, Romaniei si Turciei. Impreuna cu acestea si cu Georgia, Rusia si Ucraina, se prevede crearea unor forte contrateroriste extrem de puternice.

INTERESELE RUSIEI
Referitor la stramtorile turce, Rusia se opune cu incapatanare reglementarilor legate de securitate pe care le-a impus Turcia in 1994. Asemenea masuri nu contravin Conventiei de la Montreux si par rezonabile pentru cele 50.000 de vase care traverseaza stramtorile in fiecare an. Mai mult decat atat, Moscova a pus stapanire pe conductele de petrol si gaze naturale. In afara de Marea Neagra, Rusia insista in protejarea ambitiilor nucleare ale Iranului, ambitii care probabil ca sunt cea mai mare amenintare pe termen mediu la securitatea Turciei. Intre timp, adevarata lupta cu infractionalitatea si terorismul pe Marea Neagra continua, iar Turcia are multe de pierdut. Imaginati-va un atac asupra navei Limburg intr-un punct foarte apropiat de Stramtoarea Bosfor. Turcia ar trebui sa se alature aliatilor NATO Romania si Bulgaria pentru operatiunea "Active Endeavour" din Marea Neagra.
×