x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stroe: Cei afectaţi de inundaţii vor primi ajutor. Vom vedea dacă vom rezolva problema asigurării caselor

Stroe: Cei afectaţi de inundaţii vor primi ajutor. Vom vedea dacă vom rezolva problema asigurării caselor

14 Sep 2013   •   18:36
Stroe: Cei afectaţi de inundaţii vor primi ajutor. Vom vedea dacă vom rezolva problema asigurării caselor

Ministrul de Interne Radu Stroe a participat, sâmbătă, la Galaţi, la o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în care s-a făcut o evaluare a situaţiei la zi în zonele calamitate de inundaţii din judeţ, informează agerpres.ro.

Radu Stoe a precizat că situaţia cea mai dificilă este în zona Slobozia Conachi, Pechea, Izvoarele, unde se fac eforturi pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor. ''Nu ştim cât va dura, poate câteva zile, vom vedea'', a adăugat ministrul. 

Ministrul a arătat că evaluarea necesarului de materiale pentru refacerea sau reconstrucţia locuinţelor a început deja şi urmează se se finalizeze în cursul săptămânii viitoare. El a anunţat că toţi cei afectaţi vor fi ajutaţi financiar sau cu materiale de construcţie, fără a se ţine cont dacă oamenii au asigurări obligatorii sau nu.

''Vom vedea dacă vreodată în România vom rezolva problema asigurării caselor'', a subliniat Stroe.

Ministrul Stroe a anunţat că toate ajutoarele destinate populaţiei sinistrate sunt depozitate la o unitate militară de jandarmi din Tecuci de unde sunt distribuite primăriilor din localităţile afectate de inundaţii. Tot la unitatea militară au fost duse 200 de module de locuit, care vor fi repartizate, la cerere, primăriilor. Administraţiilor locale vor distribui modulele familiilor fără adăpost, primele ajungând deja la Cudalbi.

Stroe a precizat că există unele dificultăţi în deplasarea modulelor spre destinaţii explicând că este nevoie de platforme speciale dotate cu macarale pentru transport.

Ministrul a primit asigurări din partea vicepreşedintelui Consiliului Judeţului Galaţi, Cornel Hamza, că situaţia se va rezolva, la cele două platforme existente urmând să se alăture alte două de la Bacău. Hamza a adăugat că pentru transportul modulelor a primit sprijin de la firme private care au pus deja la dispoziţie şapte camioane de mare tonaj. El a precizat că în zilele următoare vor fi duse 25 de module la Pechea şi 25 la Costache Negri, estimând la 400 necesarul de module pentru întreaga zonă calamitată.

În privinţa achitării facturilor de energie pentru funcţionarea modulelor, Stroe a spus că acestea se vor regăsi ''în pagini la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi la cel judeţean''. ''Aceşti oameni nu vor mai fi traşi pe roată'', a punctat ministrul.

Radu Stroe a apreciat iniţiativa primarului municipiului Galaţi, Marius Stan, care asigură zilnic 550 de porţii de mâncare caldă de la cantina de ajutor social pentru lucrătorii MAI şi ai Armatei care lucrează în zonele afectate de inundaţii.

Directorul general adjunct de la Apele Române, Ovidiu Gabor, a arătat că situaţia dificilă a fost generată de o a treia viitură, foarte puternică, de vineri dimineaţa, când râul Suhu şi-a ieşit din matcă şi a inundat zona Slobozia Conachi, Pechea, Izvoarele.

El a negat faptul că inundarea zonei s-a datorat unei deversări controlate a iazului piscicol de la Corni şi a precizat că dacă s-ar fi finalizat lucrările de hidroamelioraţii de la Suhurlui, începute pe vremea comunismului, inundaţiile nu ar fi avut loc, continuarea proiectului fiind o soluţie pentru viitor.

După şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ministrul a plecat într-o vizită de evaluare în zonele calamitate.  

×
Subiecte în articol: inundatii galati radu stroe