Localizarea avionului prăbuşit luni în Munţii Apuseni s-a realizat potrivit prevederilor legale, pe baza informaţiilor furnizate de operatorii de comunicaţii mobile, odată cu primirea primului apel la 112, respectiv la nivelul sectorului celulei din care a fost generat acesta, a declarat marţi, pentru Agerpres, Adrian Fulea, purtător de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
Potrivit acestuia, toate informaţiile au fost puse la dispoziţia instituţiilor care au participat la operaţiunea de căutare şi salvare.
Ministrul de Interne, Radu Stroe, a afirmat, în această dimineaţă, că responsabilitatea localizării epavei aparţine Serviciului de Telecomunicaţii Speciale - Cluj.
Luni seară, după întâlnirea cu ministrul Apărării, Mircea Duşa, ministrul Radu Stroe a susţinut că structurile MAI nu dispun de tehnica necesară pentru localizarea epavelor în caz de accidente aviatice.
'Ministerul Afacerilor Interne, IGSU în speţă, Poliţia, Jandarmeria nu dispun de tehnica necesară pentru localizarea, de pildă, a unei epave, cum este situaţia în speţă. Din acest punct de vedere, vă pot informa că ISU a lucrat direct cu STS Cluj şi îmi închipui că acolo, în celula STS, au existat şi alte organe abilitate să facă acest lucru, poate SRI şi alţii', a arătat Stroe.
Potrivit lui, structurile MAI au acţionat corespunzător în acest caz.
'Noi ne-am ocupat, aşa cum prevede legea, de căutarea, recuperarea şi salvarea oamenilor şi ducerea la spital. Ceilalţi s-au ocupat de localizare. Structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au acţionat corespunzător în limita atribuţiilor şi cu tehnica pe care o au la dispoziţie', a adăugat Stroe.
Tot luni seară, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a afirmat că un avion Spartan este pregătit să meargă la Cluj-Napoca şi să-i aducă pe răniţi la Bucureşti, dacă medicii de acolo consideră că este necesară transportarea lor în Capitală.
Pilotul Adrian Iovan şi o femeie, medic rezident, şi-au pierdut viaţa luni în urma accidentului aviatic care a avut loc într-o localitate montană din judeţul Cluj. Avionul de tip BN 2, aparţinând Şcolii Superioare de Aviaţie, în care se aflau cinci pasageri, pilotul şi copilotul, transporta o echipă medicală de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Spitalul Elias la Oradea unde medicii urmau să participe la o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.