x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studenţii protestează în Capitală. Tinerii cer Guvernului mai mulţi bani pentru Educaţie

Studenţii protestează în Capitală. Tinerii cer Guvernului mai mulţi bani pentru Educaţie

13 Noi 2013   •   08:39
Studenţii protestează în Capitală. Tinerii cer Guvernului mai mulţi bani pentru Educaţie
UPDATE 15:05 - Studenţii care protestează în Capitală au venit în Piaţa Universităţii, de unde vor pleca spre Piaţa Victoriei. Aceştia scandează "Educaţia salvează naţia", "Fără educaţie moare orice naţie", "Elevii sunt cu noi", "Minciunile din guvern ne-au dus la sapă de lemn" şi au bannere şi pancarte pe care scrie: "6, vin studenţii", "Şi noi creştem odată cu procentul", "Vă rugăm să ne scuzaţi, suntem tineri educaţi", "Vrem cămine, nu ruine", "6% PIBune", "6% pentru Educaţie", "Educaţia salvează naţia", "Vrem cultură 6%".

După ce se vor reuni la Universitate, studenţii vor pleca spre Piaţa Victoriei, unde vor protesta aproximativ o oră, în zona aflată în prelungirea Parcului Kiseleff dintre Bulevardul Aviatorilor şi Şoseaua Kiseleff .

Protestatarii vor pleca, în jurul orei 16.30, în marş din Piaţa Victoriei, pe traseul Calea Victoriei - Bulevardul Dacia - strada Th. Aman - strada G-ral Berthelot - sediul Ministerului Educaţiei.
........................................

Studenţii vor ieşi în stradă, astăzi, pentru a solicita Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie. "Ca urmare a nemulţumirilor legate de felul în care guvernanţii tratează educaţia din România, studenţii din întreaga ţară vor ieşi în stradă miercuri, 13 noiembrie, pentru a cere astfel Guvernului Romaniei alocarea a 6% din PIB pentru educaţie", informează un comunicat al ANOSR.

În ţară, protestele vor avea loc la Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia.

Studenţii se declară "revoltaţi de lipsa de responsabilitate pe care guvernanţii României o arată faţă de educaţie, când ea este definită că o prioritate naţională".

Printre nemulţumirile lor se numără, potrivit ANOSR, faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a educaţiei, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească, în unele cazuri, investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional.

"Totodată, studenţii sunt revoltaţi şi de faptul că bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea, ele nereuşind să acopere nici jumătate din costurile de masă şi de cazare, de faptul că jumătate dintre studenţii din România ajung să renunţe la studii din motive financiare sau din cauză că nu şi-au ales corespunzător facultatea şi de faptul că România este la coadă Uniunii Europene atât în ceea ce priveşte finanţarea educaţiei cât şi rată populaţiei cu studii superioare", se mai arată în comunicat.

Principala revendicare a studenţilor, care ar aduce de altfel un beneficiu masiv educaţiei, este respectarea legii şi alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, subliniază ANOSR.

Studenţii mai cer să crească finanţarea de baza a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să fie mărită cu 30% subvenţia cămine-cantine, să crească şi fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora.


×
Subiecte în articol: studenţi protest educatie ANOSR