x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studenţii din toată ţara protestează împotriva tăierii gratuităţii la CFR

Studenţii din toată ţara protestează împotriva tăierii gratuităţii la CFR

12 Feb 2021   •   11:16
Studenţii din toată ţara protestează împotriva tăierii gratuităţii la CFR
Sursa foto: Victor Stroe

Liga Studenților din Iași critică proiectul de buget propus de Guvern. Studenții spun că este cea mai slabă finanțare din ultimii 30 de ani: 2,5% din PIB, dintre care peste 70% reprezintă doar cheltuieli cu salarii.

Studenții din cadrul Ligii Studenților Iași îi cer președintelui Klaus Iohannis să intervină public și să ceară executivului majorarea bugetului educației și creșterea bugetului pentru investiții în educație, precum și menținerea gratuității la transportul feroviar care reprezintă doar 0,02% din PIB.

„Procentul de 2,5% acordat educației este cel mai mic din ultimii 30 de ani și reprezintă o lovitură dură dată sistemului național de educație care a fost grav afectat pe fondul măsurilor luate în perioada stării de urgență și a stării de alertă. Totodată, România continuă să fie țara cu cea mai mică finanțare pentru educație din Uniunea Europeană. În contextul în care, pentru scăderea deficitului bugetar, nu au fost eliminate sporurile bugetarilor, iar coaliția de guvernare nu a făcut niciun pas semnificativ spre reducerea pensiilor speciale sau a risipei banului public în instituțiile supradimensionate alte statului, limitarea dreptului studenților la călătoria gratuită cu trenul și reducerea subvențiilor pentru elevi este doar o palmă dată tinerilor”, spun studenții LS.

Studenții spun că impactul bugetar al gratuității pe cale ferată pentru studenți este foarte redus, de 0,0189% din PIB în 2018, de 0,025% în 2018, de 0,025 în 2019 (anul în care s-au dat cele mai multe subvenții de până acum), respectiv de 0,012% din PIB în 2020.

„Această măsură este și trebuie considerată o investiție în educație, o formă de susținere a studenților și un pas firav spre obiectivul asumat prin Pactul Național pentru Educație de a fi crescută finanțarea educației la 6% din PIB”, avertizează studenții.

LS consideră că în actualul context în care studenții au fost grav afectați de măsurile dispuse în perioada stării de urgență și a stării de alertă, timp în care autoritățile nu au propus nicio formă de sprijin pentru aceștia, menținerea beneficiilor la transportul feroviar reprezintă „o măsură minimală și de mare ajutor în vederea susținerii și stimulării studenților și a prevenirii abandonului universitar”.

Mai mult, Liga Studenților (LS IAȘI) susține extinderea măsurii inclusiv pentru studenții înmatriculați la programe de studii desfășurate în regim de frecvență redusă (IFR - nu învățământ la distanță).

„Astăzi studenții, elevii, părinții, profesorii și cercetătorii au descoperit că proiectul propus de domnul președinte Klaus Iohannis - România Educată - înseamnă de fapt România cu educația subfinanțată! Îi solicităm domnului Președinte să intervină public și să ceară Guvernului majorarea bugetului educației și menținerea beneficiilor de care se bucură studenții. Altfel, România Educată înseamnă că a fost doar o lozincă electorală ieftină. De asemenea, solicităm domnilor Florin Cîțu, Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor, liderii coaliției de guvernare, să își asume angajamentele electorale și să susțină corespunzător sistemul de educație și pe beneficiarii acestuia: elevii și studenții. În caz contrar, guvernul trebuie să demisioneze!”, a declarat Maria-Alexandra Druțu, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

×
Subiecte în articol: gratuitate CFR protest studenţi