x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studierea Holocaustului în şcoli

Studierea Holocaustului în şcoli

de Diana Scarlat    |    09 Mar 2010   •   00:00



În programa şcolară s-ar putea introduce studierea Holocaustului după ce va intra în vigoare noua Lege a Educaţiei.

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, s-a întâlnit astăzi cu Paul A. Shapiro, directorul Centrului de Studii Avansate al Holocaustului din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite, cu Radu Ioanid, directorul diviziei de programe arhivistice internaţionale din cadrul aceluiaşi centru şi cu Alexandru Florian, directorul executiv al Institutului Naţional "Elie Wiesel" pentru Studierea Holocaustului din România, pentru a discuta studierea Holocaustului în şcolile româneşti.

INTRODUCEREA NOII MATERII. "Cred că pentru naţiunea noastră, dar şi pentru toate naţiunile Europei, este foarte important să înţelegem toate problemele de memorie ale istoriei. Sunt drame pe care trebuie să le tratăm foarte serios. Avem obligaţia să nu uităm problema Holocaustului, cea a comunismului şi alte experienţe traumatizante ale istoriei. De aceea, în procesul de elaborare a programei şcolare de istorie, toate institutele prestigioase din domeniu trebuie să fie implicate", a declarat ministrul Educaţiei. Paul A. Shapiro a solicitat sprijinul MECTS pentru ca problematica Holocaustului să poată fi studiată într-un mod cât mai eficient de către elevii din România. În cadrul întâlnirii s-au mai convenit organizarea unei expoziţii itinerante în şcoli cu o tematică legată de Holocaust şi includerea Memorialului Holocaustului din Bucureşti în circuitul excursiilor de studiu.

NEGAREA HOLOCAUSTULUI. În Ungaria s-a votat, la 22 februarie 2010, o lege prin care negarea publică a Holocaustului şi prezentarea sa ca pe un eveniment fără importanţă au devenit ilegale, fiind considerate infracţiuni pasibile de o pedeapsă cu închisoarea, până la trei ani. Încercările anterioare de a interzice negarea Holocaustului au fost respinse de instanţele judecătoreşti, pentru încălcarea libertăţii de exprimare. Negarea Holocaustului este pedepsită cu închisoare până la trei ani şi în Germania, Austria şi Franţa.

×
Subiecte în articol: scoala