x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studiu - Codul Muncii, necunoscut

Studiu - Codul Muncii, necunoscut

18 Apr 2005   •   00:00

Aproximativ 53% dintre romani nu cunosc prevederile Codului Muncii, dar considera ca angajatul si angajatorul trebuie sa fie pe pozitii egale in raporturile de munca, reiese dintr-un barometru de opinie realizat de Institutul pentru Libera Initiativa.

Ca urmare a acestei situatii, jumatate din romani nu pot aprecia in ce masura Codul Muncii este echitabil sau favorabil angajatorului sau angajatului. Dintre cei care au o opinie, cei mai multi - 22%, considera ca actualul Cod al Muncii este echitabil.

PROGRES. In cazul revizuirii Codului Muncii, aproape 60% din intervievati sunt de acord cu reintroducerea conventiilor civile (contractele de colaborare) ca o metoda de stabilire a raporturilor dintre salariat si angajator. O treime dintre respondenti admit necesitatea concedierilor colective pentru salvarea intreprinderii, lucru care arata un progres al mentalitatii de tip economie de piata. Din rezultatele sondajului mai reiese si disponibilitatea romanilor de a lucra ore suplimentare, dar doar daca acestea sunt platite.

IDEAL. La intrebarea ce loc de munca preferati, romanii au raspuns in proportie de 50% ca ar vrea un loc de munca bine platit, dar nesigur, in timp ce 35% s-ar multumi cu mai putini bani, dar cu un loc de munca sigur. Conform Mediafax, sondajul a fost realizat prin intervievarea a 1.208 subiecti. (Magda Colgiu)

×
Subiecte în articol: observator