x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studiu - Cumetriile in justitie sunt puternice

Studiu - Cumetriile in justitie sunt puternice

de Magda Colgiu    |    11 Oct 2005   •   00:00
Studiu - Cumetriile in justitie sunt puternice

Peste trei sferturi din magistratii romani sustin ca sistemul judiciar este independent, insa, in acelasi timp, aproape trei sferturi spun ca partidele politice fac presiuni in numirea magistratilor in functii de conducere.

Peste trei sferturi din magistratii romani sustin ca sistemul judiciar este independent, insa, in acelasi timp, aproape trei sferturi spun ca partidele politice fac presiuni in numirea magistratilor in functii de conducere si aproape acelasi procent critica presiunile media asupra actului de justitie.

MAGISTRATI VS MASS-MEDIA. Realizatorii unui studiu privind perceptia magistratilor romani asupra sistemului judiciar in ansamblu, realizat de Transparency International (TI) si dat publicitatii ieri, sustin chiar ca datele ce reies din document pot indica aparitia unui "conflict social" intre magistrati si mass-media. Din monitorizarea de presa realizata de TI reiese ca mass-media este principalul critic al sistemului judiciar.

INTERPRETAREA STUDIULUI. Directorul executiv al TI Romania, Victor Alistar, a ajuns la concluzia ca sistemul judiciar romanesc are o nevoie profunda de comunicare cu mediul social, dar si de profesionalizare.

"Exista inca magistrati tributari unei mentalitati de ierarhie, oameni care nu stiu, nu pot sau nu vor sa opereze cu noile prevederi ale legii, care i-ar scoate de sub ordinele sefului. Desi Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) actioneaza fiecare in zona lui de competenta, cumetriile la nivel local al justitiei sunt inca puternice", a apreciat Alistar.

INDEPENDENTI SI NU PREA. Magistratii cred ca sunt independenti, insa nu pot determina in mod clar ce inseamna independenta lor sau a sistemului judiciar, si doresc o implicare mai mare a CSM in apararea independentei lor. In acelasi timp, peste jumatate dintre subiecti au declarat ca numirea conducerii Ministerului Public de catre ministrul Justitiei afecteaza independenta procurorilor.

CSM este perceput pozitiv de catre magistrati, insa doar 22% dintre acestia cred ca forul care ii reprezinta a reactionat intotdeauna prompt in cazuri de ingerinte ale diversilor factori in actul de justitie. Aproape 30% dintre cei chestionati apreciaza ca actul de justitie are o calitate indoielnica si din cauza lipsei de profesionalism a multor persoane din sistem.

LIMITE
"Exista inca magistrati tributari unei mentalitati de ierarhie, oameni care nu stiu, nu pot sau nu vor sa opereze cu noile prevederi ale legii, care i-ar scoate de sub ordinele sefului. Desi Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) actioneaza fiecare in zona lui de competenta, cumetriile la nivel local al justitiei sunt inca puternice" - Victor Alistar, director Transparency International Romania
×
Subiecte în articol: observator