x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studiu: Două milioane de români beau de sting. Patru pacienţi din zece ajung la spital din cauza alcoolului

Studiu: Două milioane de români beau de sting. Patru pacienţi din zece ajung la spital din cauza alcoolului

23 Iun 2011   •   17:07
Studiu: Două milioane de români beau de sting. Patru pacienţi din zece ajung la spital din cauza alcoolului

Romanii sunt printre cei mai mari consumatori de alcool din Europa. Conform Aliantei pentru Lupta impotriva Alcoolismului si Toxicomanilor, un roman consuma annal peste 18,5 litri de alcool, in timp ce media europeana este de 15 litri. La nivel national exista aproximativ doua milioane de persoane care consuma alcool in exces.

Conform ALIAT, care va deschide saptamana viitoare primul centru de tratament gratuit pentru persoanele dependente de alocool din Bucuresti, pana la 20 la suta dintre persoanele care se adreseaza unui medic de familie si pana la 40 la suta dintre pacientii sectiilor de medicina generala si chirurgie din spitale au consumul de alcool la originea cererii de asistenta medicala.

Potrivit comunicatului ALIAT, citat de Mediafax, Romania ocupa locul doi in UE in ceea ce priveste binge drinking-ul, o forma episodica de consum excesiv de alcool care reprezinta un factor de risc pentru suicid si se asociaza cu deteriorarea relatiilor sociale, accidente, incalcarea legii, in special, vandalism si violenta. Procentul de binge drinking este in Romania de 39 la suta, tara noastra fiind depasita doar de Irlanda (44 la suta), dar aflandu-se in fata Germaniei si Austriei (36 la suta).

ALIAT prezinta si repercursiunile consumului abuziv de alcool in Romania, unde se asociaza cu 40 la suta din crime si unul din sase cazuri de suicid, 40 la suta din cazurile de inec, si pana la 70 la suta din cazurile de violenta in familie.

De asemenea, bautura in exces se asociaza cu un sfert dintre decesele inregistrate la barbatii tineri (15 - 29 de ani), pana la 60 la suta din cazurile de viol, 30 la suta din accidentele fatale prin cadere, 46 la suta din arsurile accidentale cu consecinte fatale si 25 la suta din accidentele petrecute la locul de munca.

Dintre persoanele care ocupa functii manageriale, 28 la suta consuma alcool peste limita admisa. Totodata, limita legala a concentratiei de alcool in sange, permisa de codul rutier, nu este stiuta de 76 la suta dintre romani.

×