x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studiu Gfk: Românii au cea mai mare încredere în pompieri. La polul opus, politicienii.

Studiu Gfk: Românii au cea mai mare încredere în pompieri. La polul opus, politicienii.

17 Iun 2011   •   09:11
Studiu Gfk: Românii au cea mai mare încredere în pompieri. La polul opus, politicienii.

Pompierii continua sa se bucure de cel mai inalt nivel de incredere, atat in Romania, cat si pe plan international. Potrivit unui studiu realizat de divizia GfK Custom Research, 93% dintre romani au incredere in pompieri. La polul opus sunt politicienii. Doar 8% dintre romani mai au incredere in aceasta categorie.

S-a inregistrat o imbunatatire considerabila in ceea ce priveste reputatia organizatiilor de caritate si cea a judecatorilor. In comparatie cu anul anterior, o crestere a increderii a fost inregistrata pentru majoritatea grupurilor profesionale, cu exceptia unei usoare scaderi privind specialistii in marketing si cercetatorii de piata. Acestea sunt concluziile "GfK Index Trust 2011", studiu care a fost efectuat in 19 tari de catre divizia GfK Custom Research.

La nivel international, reputatia tuturor grupurilor profesionale s-a imbunatatit. In aceeasi privinta, serviciile de pompieri sunt in pozitia fruntasa, cu o medie de 94% a populatiei din toate tarile studiate care isi plaseaza increderea in ei. Un procent asemanator - 93% dintre romani - au incredere in pompieri. Valoarea s-a stabilizat la un nivel foarte inalt si aceasta profesie este investita cu incredere de catre cel putin 90% dintre respondentii din toate tarile europene, cu exceptia Bulgariei (89%). Cea mai mica valoare a fost inregistrata in India, unde doar 81% din populatie are incredere in pompieri.

Urmatorii in clasament sunt doctorii (86% la nivel international si 79% in Romania), profesorii (85% atat la nivel international, cat si in Romania), postasii (84% la nivel international si 85% in Romania) si armata (82% la nivel international si 88% in Romania). Ca si in anii precedenti, politia s-a situat pe locul al saselea si nivelul de incredere in aceasta profesie chiar a crescut cu un punct procentual fata de anul anterior. Cu toate acestea, exista variatii mari intre diferite tari: politia este vazuta cu incredere de 89% din populatia Suediei, inregistrandu-se valori ridicate si in Italia (86%) si Germania (85%). In schimb, fortele de politie din Columbia au o reputatie foarte proasta; doar 36% dintre columbieni au incredere in autoritatile responsabile de aplicarea legii. Nici Romania nu sta foarte bine la acest capitol, doar 55% dintre cetatenii romani declarandu-si increderea in politisti. Judecatorii si-au imbunatatit in mod semnificativ reputatia pe plan international pana la 66%, ceea ce inseamna cu patru puncte procentuale mai mult decat in 2010. Totusi, au aparut diferente semnificative intre diferite tari implicate in sondaj: cel mai ridicat grad de incredere este in Suedia (82%). Judecatorii sunt, de asemenea, foarte pretuiti in Germania si Olanda (ambele cu 79%). De departe, cea mai mica valoare a fost inregistrata in Bulgaria, unde numai 34% considera ca judecatorii sunt de incredere.

Cea mai mare crestere a gradului de incredere a fost cea pentru organizatiile de caritate, care a crescut cu cinci puncte procentuale fata de anul precedent pana la valoarea de 64%. In mod interesant, cea mai mare incredere acordata de catre un procent considerabil a fost inregistrata in India (83%) si Polonia (81%). Si ponderea respondentilor care au avut o imagine pozitiva a functionarilor publici, a crescut la nivel international, de la 58% in anul anterior la 61% in 2011. Functionarii publici sunt cei mai respectati in India (74%); in schimb, aproape acelasi procent dintre columbieni nu au incredere in acest grup profesional. In urma unui declin semnificativ in 2010, pozitia clerului s-a stabilizat intre timp la 58%, iar cercetatorii de piata sunt considerati de incredere de 54% dintre respondenti.


Romanii nu au incredere in politicieni

Mai mult de jumatate dintre respondenti si-au exprimat o parere critica fata de avocati, sindicate, jurnalisti, bancheri, manageri, specialisti in marketing, specialisti in publicitate si politicieni.

Trei sferturi dintre romani spun ca nu au incredere in lucratorii bancari. Acestia au o imagine la fel de proasta in Marea Britanie, unde doar 27% din populatie considera aceasta profesie demna de incredere. Desi politicienii au fost capabili sa-si imbunatateasca oarecum imaginea pe parcursul ultimului an, ei raman in partea de jos a clasamentului, cu un grad de incredere, per ansamblu, de 17%. Stima pentru politicieni este cea mai crescuta in Suedia (39%), in vreme ce in Cehia si Romania (8% in fiecare caz), precum si in Germania si Italia (9%), politicienii au o problema de imagine serioasa.

Studiul

GfK Custom Research a folosit GfK Trust Index in primavara anului 2011 pentru a determina nivelul de incredere al cetatenilor in urmatoarele 20 de grupuri profesionale si organizatii: doctori, bancheri, functionari publici, serviciul de pompieri, sindicate, jurnalisti, cler, profesori, manageri, specialisti in marketing, cercetatori de piata, armata, politicieni, politie, lucratori postali, avocati, judecatori, organizatii de protectie a mediului, specialisti in publicitate si organizatii de caritate. Pentru GfK Trust Index din acest an au fost intervievati un total de 19.261 de respondenti, din 15 tari europene (Belgia, Bulgaria, Cehia, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Spania, Suedia, Turcia si Marea Britanie), Statele Unite ale Americii, Brazilia, Columbia si India, in martie si aprilie 2011. Acest sondaj a fost realizat anual, incepand din 2003.

×