x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studiu IMAS - Salariaţii n-au atitudine la serviciu

Studiu IMAS - Salariaţii n-au atitudine la serviciu

de Catalin Pruteanu    |    24 Apr 2007   •   00:00

Femeile in varstă de peste 40 de de ani formează categoria cea mai discriminată de angajaţi in Romania. Comparativ cu bărbaţii, femeile continuă să primească salarii mai mici pentru aceeaşi muncă. Studiul a demonstrat că oamenii, de cele mai multe ori, nici nu au curajul să reacţioneze atunci cand le sunt incălcate drepturile la locul de muncă, in astfel de situaţii preferand mai degrabă să-şi caute un alt job. Singurii angajaţi care par să aibă atitudine sunt tinerii aflaţi la inceputul carierei.

Principalele nemulţumiri ale angajaţilor chestionaţi se referă la siguranţa locului de muncă, nivelul salariului, precum şi la accesul pentru un loc de muncă bine plătit, obţinerea lui fiind considerată o chestiune de şansă. Aceasta sunt principalele concluzii ale unui studiu realizat de IMAS pentru Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) şi Centrul de Resurse Juridice (CRJ). Studiul s-a desfăşurat la sfarşitul anului 2006 in cadrul unor companii cu peste 250 de angajaţi din Romania, pe baza acestuia CPE şi CRJ elaborand un ghid de bune practici pentru companii, ca parte a proiectului PHARE "Nu discrimina, luptă pentru diversitate!".

Studiul a mai scos la iveală faptul că puţine companii, in special cele multinaţionale, au definite modalităţile prin care angajaţii pot promova pe scară ierarhică şi că, pentru majoritatea angajaţilor, cea mai bună cale de promovare este schimbarea locului de muncă. De asemenea, companiileinregistrează pierderi financiare din cauza discriminării, prin reducerea eficienţei angajaţilor.

×
Subiecte în articol: observator