x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SUA cer autorităţilor române şi protestatarilor să dea dovadă de reţinere

SUA cer autorităţilor române şi protestatarilor să dea dovadă de reţinere

de Rador    |    19 Ian 2012   •   20:46
SUA cer autorităţilor române şi protestatarilor să dea dovadă de reţinere

Statele Unite ale Americii au facut apel, joi, la autoritatile romane si la manifestantii care protesteaza in orasele din Romania sa se abtina de la orice violenta, relateaza France Presse. Agentia reaminteste ca in aceste momente populatia Romaniei isi exprima nemultumirea de o saptamana fata de o clasa politica acuzata de coruptie si care nu reuseste sa imbunatateasca nivelul de trai al populatiei.

"Avem tari in Europa si in lume care sunt nevoite sa faca fata unor reactii ale popoarelor lor provocate de anumite masuri de austeritate pe care Guvernele sunt nevoite sa le ia pentru a contracara criza financiara', a declarat purtatoarea de cuvant a diplomatiei americane, Victoria Nuland.

"Sustinem dreptul persoanelor din toate tarile lumii de a protesta si de a-si exprima punctele de vedere in maniera pasnica, dar facem apel atat la manifestanti, cat si la autoritati de a se abtine de la orice forma de utilizare a fortei', a adaugat aceasta in cadrul conferintei cotidiene de presa.

Circa 7.000 de persoane, potrivit Jandarmeriei, circa 10.000, potrivit altor surse, au defilat joi la Bucuresti pentru a cere demisia presedintelui Traian Basescu, pe care il acuza ca a scufundat tara in saracie, constata jurnalistii de la AFP.

Aceste manifestatii, organizate de opozitie, intervin la o saptamana dupa ce o vasta miscare de protest a inceput in mai multe orase ale tarii, provocata de demisia fortata a fondatorului serviciilor de urgenta SMURD, doctorul Raed Arafat, dupa un conflict cu presedintele Traian Basescu pe tema unui proiect de reforma a sanatatii.

In ciuda reprimirii, luni, a doctorului Arafat in Guvern, manifestatiile au continuat in intreaga tara, constata AFP, care subliniaza ca protestatarii cer plecarea Guvernului si convocarea de alegeri anticipate.

Duminica seara, confruntarile dintre jandarmi si circa o suta de manifestanti care aruncau cu pietre si fumigene au provocat fortele de ordine sa foloseasca gaze lacrimogene. Circa 60 de persoane au fost ranite si alte 280 au fost retinute de fortele de ordine.

×
Subiecte în articol: romania violente sua proteste victoria nuland