x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SUA şi-au redus emisiile de CO2

SUA şi-au redus emisiile de CO2

de Alexandru Nastase    |    30 Noi 2007   •   00:00
SUA şi-au redus emisiile de CO2
Sursa foto: MICHAEL NAGLE/

Cantitatea de gaze cu efect de seră emisă pe teritoriul Statelor Unite a scăzut cu 1,5% in 2006, pentru prima dată din 2001, a informat miercuri Departamentul american al energiei (DoE).

Anul trecut de pe teritoriul Statelor Unite au fost emise in atmosferă 7,076 miliarde de tone de gaz cu efect de seră, din care 83,8% reprezintă emisii de dioxid de carbon, 8,6% de metan şi 5,4% de oxizi de azot, relatează AFP. Este doar pentru a treia oară din 1990 cănd volumul total de gaze emise se diminuează de la un an la altul, precizează DoE. Scăderea cea mai importantă se observă la emisiile de CO2, degajate de activităţile industriale şi consumul energetic, şi care au scăzut cu 1,8% in 2006, in condiţiile in care ele crescuseră in medie cu 1,2% intre 1990 şi 2005.


CAUZE. Departamentul american apreciază că aproape o treime din această scădere se datorează "unui recul al cererii de energie in ansamblul ei, precum şi a diminuării gradului de utilizare a carbonului in producţia de electricitate", datorită utilizării in mai mare măsură a gazelor naturale. Cererea scăzută de energie este cauzată in principal de "condiţiile meteo favorabile, cu zile mai puţin calde decăt in 2005, şi preţuri mai ridicate ale energiei". "Emisiile de gaz cu efect de seră s-au redus cu 1,5% faţă de 2005, in condiţiile in care economia noastră a inregistrat o creştere de 2,9%, ceea ce inseamnă că emisiile de gaz cu efect de seră pe unitate economică s-au diminuat de fapt cu 4,2%, fapt ce reprezintă cea mai puternică ameliorare anuală din 1985 incoace", subliniază Casa Albă intr-un comunicat. "Acest lucru ne conferă o bună poziţie in graficul pentru realizarea obiectivului nostru, stabilit in 2002, de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 18% pănă in 2012", mai precizează sursa citată. SUA nu au ratificat niciodată protocolul de la Kyoto, care fixează ţărilor industrializate obiective clare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a lupta impotriva incălzirii climatice, aminteşte AFP.


RAPORT. Informaţia vine pe fondul ultimului raport ONU, prezentat recent de Jurnalul Naţional. In document, Organizaţia Naţiunilor Unite somează ţările industrializate să aplice de urgenţă programe pentru reducerea emisiilor de gaze care contribuie la incălzirea globală, intrucăt acestea afectează mai ales popoarele lumii a treia. Organizaţia arată că la fel de afectate sunt şi statele in curs de dezvoltare. Cerănd măsuri ferme care să urmeze Protocolului de la Kyoto (care va deveni operaţional de la anul), ONU avertizează că riscul unei catastrofe ecologice este mai mare ca oricănd şi cheamă statele vestice să adopte politici pentru reducerea emisiilor cu o treime pănă in 2020 şi cu cel puţin 80% pănă in 2050.


INDONEZIA, VICTIMÃ.... Una dintre ţările care au avut cel mai mult de suferit de pe urma dezastrelor naturale, majoritatea cauzate de incălzirea globală, este Indonezia. Arhipelagul indonezian a pierdut in ultimii ani 24 de insule, din cauza catastrofelor naturale sau a pagubelor aduse mediului inconjurător, a declarat ieri ministrul indonezian al Afacerilor Maritime, citat de AFP. Freddy Numberi a făcut acest anunţ in perspectiva conferinţei privind climatul pe care Indonezia o va găzdui la Bali timp de două săptămăni. Indonezia, al patrulea stat din lume ca număr de locuitori, este una din ţările cele mai ameninţate de fenomenul incălzii globale. "Oamenii de ştiinţă au preconizat că Indonezia ar putea pierde cel puţin 2.000 de insule pănă in 2030", a declarat Numberi, citat de agenţia Antara. El a precizat că 20 de insule din Provincia Riau şi din Arhipelagul Kepulauan Seribu (arhipelagul celor o mie de insule) au dispărut din cauza impactului pe care exploatarea umană l-a avut asupra mediului inconjurător. Alte patru insule au dispărut după valul seismic din 26 decembrie 2004, soldat cu circa 168.000 de morţi la nord de Insula Sumatra, a adăugat el. Numărul total al insulelor din arhipelagul indonezian a scăzut astfel de la 17.504 la 17.480, a precizat ministrul. Conferinţa de la Bali, care va avea loc in perioada 3-14 decembrie, urmează să traseze o foaie de parcurs pentru procesul de negocieri menit să prelungească protocolul Kyoto privind reducerea gazelor cu efect de seră.

×
Subiecte în articol: verde! seră efect