x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Submarinul Delfinul nu funcţionează, dar are nevoie de salam

Submarinul Delfinul nu funcţionează, dar are nevoie de salam

de Ovidiu Ciutescu    |    28 Ian 2009   •   00:00
Submarinul Delfinul nu funcţionează, dar are nevoie de salam

O unitate militară constănţeană a iniţiat procedura de achiziţie a 2.550 kilograme de salam. Acesta ar trebui achiziţionat în perioada ianuarie-martie 2009, produsele alimentare urmând să fie furnizate inclusiv pe submarinul "Delfinul". Acesta este în prezent neoperaţional, arată Agerpres.



UM 02022 a prevăzut în criteriile de achiziţie ca livrarea produsului - salam tip "Victoria şi salam de porc - să se facă la "UM 02132 Constanţa - Port dana 0, UM 02146 Mangalia, UM 02145 Constanţa (inclusiv 02020 şi submarinul Delfinul)". După cum a precizat Ministerul Apărării Naţionale (MApN), alimentele achiziţionate sunt destinate hrănirii personalului de la bordul submarinului. Potrivit MApN, în prezent, pe navă lucrează, pentru întreţinere şi mentenanţă, un număr limitat de persoane specializate, cu înaltă calificare.

Singurul submarin al Forţelor Navale Române, "Delfinul", a fost retras din uz în 1995, după zece ani de activitate, din cauza lipsei de fonduri. Nu s-au executat operaţiuni de inspecţie tehnică a corpului şi echipamentelor şi nici reparaţii şi revizii ale tehnicii de la bordul navei, respectiv reparaţia capitală a submarinului. Repunerea în funcţiune a navei a fost vehiculată la nivel ministerial de mai multe ori, însă, potrivit MApN, aceasta "presupune existenţa unei stări tehnice corespunzătoare, care să permită navei scufundarea şi operarea în siguranţă, în condiţii de imersiune". Până în prezent, Marina Militară nu a alocat resurse pentru modernizarea "Delfinului". "Statul Major al Forţelor Navale are în vedere alocarea resurselor necesare iniţierii procedurii de achiziţie pentru aducerea navei într-o stare de operativitate tehnică. Cheltuielile pentru efectuarea reparaţiei capitale vor fi determinate de echipamentele noi introduse la bord, precum şi de starea echipamentelor care vor rămâne la bordul navei" - a precizat MApN.

×
Subiecte în articol: romania