x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Subvenţie diferenţiată în funcţie de venituri

Subvenţie diferenţiată în funcţie de venituri

de Monica Andrei Capatos    |    07 Mai 2010   •   00:00

Patronii şi bucureştenii cu salarii mari vor avea o factură la întreţinere mai mare



Bucureştenii care au salarii mari, dar şi cei care deţin firme vor scoate din buzunar mai mulţi bani pentru facturile la apă caldă şi căldură decât pensionarii şi cei cu venituri reduse. În procente acest lucru înseamnă că 46%-48% din populaţia Capitalei are nevoie stringentă de a fi sprijinită pentru a-şi plăti întreţinerea, restul fiind pusă în situaţia de a se descurca fără ajutorul municipalităţii.

Anunţul a fost făcut de primarul general, Sorin Oprescu, ca urmare a situaţiei economice dificile. Subvenţiile au fost plătite nejustificat, s-au format găuri negre în bugetul municipalităţii, datorii ce au fost moştenite încă din 1995.

"Trebuie să se înţeleagă foarte clar, cei care au nevoie de subvenţii în mod cinstit le vor primi, mă refer la pensionari şi la oameni săraci, cei care au salarii mari sau firme nu vor mai primi banii respectivi", a declarat edilul Oprescu. În aceste zile, reprezentanţi ai municipalităţii împreună cu cei de la Institutul de Statistică, primarii de sector şi asociaţiile de proprietari vor calcula şi vor anunţa care sunt persoanele care vor plăti întreţinerea fără subvenţii şi care nu. Mai exact, care va fi salariul care va face diferenţa între cele două categorii. În prezent, preţul gigacaloriei subvenţionat este de 119 lei, nesubvenţionat ajunge la 300 de lei. O altă măsură care este luată în calcul se referă la transportul în comun. "În primul rând vom face curăţenie la RATB, şi aici mă refer la modul în care această regie a fost manageriată de-a lungul timpului, apoi dacă va fi cazul, preţul biletelor RATB va creşte, dar la un nivel minim", a mai spus primarul general.
 

REFERENDUM PENTRU SALUBRIZAREA CAPITALEI
Edilul Capitalei a mai precizat că, dacă aleşii locali nu vor aproba în următoarea perioadă proiectele referitoare la strategia de salubrizare a oraşului, va organiza un referedum.

"Este pentru a opta oară când eu propun o strategie pentru salubrizarea Capitalei, iar consilierii generali o resping. Dacă nu vor vota o formulă acceptabilă, voi face referendum", a adăugat Oprescu. Luni este şedinţă de Consiliul General, iar pe ordinea de zi au fost trecute din nou cele trei proiecte privind salubrizarea, normele şi strategia la nivel de Capitală. În cazul în care acestea vor fi aprobate de aleşii locali, municipalitatea va putea organiza o licitaţie pentru acest serviciu, încluzând şi deszăpezirea şi deratizarea. În acest moment, salubrizarea este în ograda primăriilor de sector. Singura instituţie care a organizat o licitaţie în acest sens a fost Primăria Sectorului 1.

×
Subiecte în articol: observator