x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sud-estul tarii, izolat de zapezi

Sud-estul tarii, izolat de zapezi

04 Feb 2005   •   00:00

Sfarsitul saptamanii a adus din nou vreme rea pentru judetele din sud-estul tarii. Drumuri nationale blocate si zeci de persoane captive pe ele, trenuri anulate si localitati izolate.

Acestea au fost consecintele viscolului care s-a abatut peste Dobrogea, Baragan si sudul Moldovei. Constanta era cel mai afectat judet, potrivit situatiei prezentate ieri in cadrul videoconferintei cu prefectii. Zona era practic izolata, singura cale de acces in judetul de la malul marii ramanand calea ferata, pe care trenurile aveau intarzieri de pana la sase ore.

FARA CURENT. Trei localitati, Eforie Sud, Tuzla si Techirgiol, au ramas fara alimentare cu apa dupa ce furnizarea curentului electric a fost intrerupta de viscol. Si in judetul Braila, peste 400 de oameni au ramas fara curent electric. Doi ajutori de sef de post din localitatea Corbu si-au petrecut mai bine de 16 ore in viscol pentru a ajuta la salvarea unui copil din satul Vadu, la care Ambulanta nu a mai putut ajunge. In localitatea Grivita din judetul Ialomita, o Ambulanta in care a nascut o femeie a fost insotita de un tab al Armatei pentru a ajunge la Slobozia. Totodata, prefectul a dispus internarea in spital a tuturor pacientilor dializati care erau transportati din judet. In judetul Buzau, doua gravide au fost aduse la maternitate, dupa ce ambulantele au fost inzapezite 10 si, respectiv, cinci ore. Ieri dupa-amiaza, un bolnav renal care trebuia sa ajunga la centrul de dializa astepta de peste opt ore Salvarea, a precizat Viorela Popaiag, dispecer la Serviciul de Ambulanta Buzau. In Tulcea, situatia cea mai grava s-a inregistrat in zona Lunca-Visina, unde un autobuz cu 40 de persoane si sapte autoturisme au fost blocate in nameti de doi metri. Batalionul de infanterie marina Babadag a inceput interventia joi seara, in jurul orei 21:45, si a reusit sa elibereze convoiul blocat in zorii zilei de ieri.

SCOLI INCHISE. Mai multe scoli din Constanta si Neamt au fost inchise, iar la unele unitati de invatamant orele au fost reduse la 45 de minute din cauza inrautatirii vremii. In judetul Constanta, Inspectoratul Scolar Judetean a decis ieri suspendarea cursurilor in toate unitatile scolare, acestea urmand sa fie recuperate in perioada imediat urmatoare. (Lucian Florea)

TRANSPORTURI PARALIZATE
INFRASTRUCTURA. Gara era ieri singura cale de acces pentru municipiul Constanta
Transporturile in zona de sud-est a tarii au fost si ele afectate de ninsorile de ieri. Potrivit paginii de Internet a Ministerului Transporturilor, circulatia a 29 de trenuri din judetele Constanta, Ialomita si Calarasi a fost anulata si toate trenurile de marfa au fost supendate. Mai multe trenuri de pe relatia Bucuresti - Constanta aveau intarzieri de pana la sase ore. Autoritatile portuare au inchis si porturile Constanta Nord si Sud, Midia si Mangalia. Bara si Canalul Sulina au fost si ele inchise pentru navigatie. Traficul aerian a fost afectat prin inchiderea aeroportului din Constanta.

CIRCULATIE INTERZISA
Trei drumuri nationale din sud-estul tarii si Autostrada Soarelui au fost inchise ieri, iar pe alte 21 de drumuri din judetele Constanta, Braila, Galati, Calarasi si Tulcea se circula cu dificultate. Prefectul judetului Constanta, Danut Culetu, a oprit toata circulatia rutiera in judet si nici un locuitor al judetului nu mai are voie sa plece la drum cu masina pana la noi dispozitii. Persoanelor care au de rezolvat treburi urgente li s-a recomandat sa foloseasca trenurile, chiar daca acestea circula cu intarziere. Directorul societatii Drumuri si Poduri Galati, George Kramer, a precizat ca pe 12 drumuri judetene sunt tronsoane blocate din cauza zapezii si a viscolului.

BLOCATI
Zeci de autovehicule erau blocate in nameti, iar utilajele de interventie au ramas si ele blocate. Nici TAB-urile armatei nu au putut face fata viscolului si nametilor. Pe DN 2A, intre localitatile Mihail Kogalniceanu si Nicolae Balcescu, cinci autotrenuri blocheaza soseaua. PE DN 22C, in dreptul satului Saligny, sunt 20 de tiruri blocate.
×
Subiecte în articol: observator constanta