Ambasada Suediei la Bucureşti continuă seria ironiilor lansate la adresa autorităţilor române, ultima postare a diplomaţilor scandinavi folosindu-se de numele scriitoarei germane de origine română Herta Müller, câştigătoare a Premiului Nobel pentru literatură în 2009. Trollii ambasadei au reacţionat astfel la o remarcă a ministrului Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, care îi întreba pe suedezi dacă mai dau premiul Nobel pentru literatură, în condiţiile în care acesta nu a mai fost acordat din cauza unui scandal.
„Acum zece ani, premiul Nobel pentru literatură a fost acordat scriitoarei, poetei și eseistei de limbă germană Herta Müller, născută în România, Timiș. În anii 90, ea a obținut recunoașterea internațională, iar operele sale au fost traduse în mai bine de 20 de limbi. Scriitura lui Müller s-a remarcat prin descrierea efectelor pe care le are violența, cruzimea și teroarea, acțiunea romanelor sale fiind plasată adesea în România Socialistă aflată sub regimul represiv al lui Nicolae Ceaușescu, regim pe care l-a trăit pe propria piele”, a scris ambasada pe pagina sa de Facebook.
„În decembrie 2009, Herta Müller a primit premiul de la Majestatea sa Regele Carl XVI Gustaf al Suediei, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Sala de Concerte a Primăriei din Stockholm”, se mai arăta în postarea ambasadei.
Cum s-a ajuns de la buget la Herta Müller
Intervenţia ministrului Petrescu a venit după ce, vineri, Ambasada Suediei a ironizat Guvernul României din cauza întârzierii foarte mari cu care a realizat bugetul pe 2019. „În Suedia, proiectul de lege a bugetului trebuie să fie întotdeauna prezentat cel târziu la 15 noiembrie. Scopul termenului-limită este de a asigura că există timp înainte de începerea noului an fiscal pentru a se lua deciziile oficiale necesare pentru a continua activităţile guvernamentale”, suna postarea ambasadei.
„În România, în 2019 vom avea buget cu certitudine. Ce putem afla însă despre acordarea Premiului Nobel pentru literatură în 2019? Avem aceeași certitudine sau va fi același eșec ca în 2018 când iubitorii de literatură din întreaga lume au fost privați de acest eveniment care dă repere în domeniu la nivel mondial?”, a fost postarea ministrului român care a provocat reacţia promptă a suedezilor.