x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SUPERLUNA a făcut spectacol pe cer noaptea trecută. Cum s-a văzut fenomenul în întreaga lume. Cele mai IMPRESIONANTE imagini (VIDEO)

SUPERLUNA a făcut spectacol pe cer noaptea trecută. Cum s-a văzut fenomenul în întreaga lume. Cele mai IMPRESIONANTE imagini (VIDEO)

11 Aug 2014   •   08:56
SUPERLUNA a făcut spectacol pe cer noaptea trecută. Cum s-a văzut fenomenul în întreaga lume. Cele mai IMPRESIONANTE imagini (VIDEO)
Sursa foto: NASA/Bill Ingalls/EPA

Luna s-a apropiat mai mult de Pământ decât în mod normal, fenomen care a făcut-o să arate mai strălucitoare şi mai aurie. Satelitul natural al Pământului s-a aflat la o depărtare de 356.896 de kilometri de Terra şi a putut fi observat în noaptea de duminică spre luni.

Fotografii din întreaga lume nu au ratat acest eveniment, iar imaginile sunt cu adevărat uimitoare.

Potrivit definiţiei date de Richard Nolle, o "Super Lună" este o Lună nouă sau una plină care se află la punctul cel mai apropiat de Terra pe orbita satelitului. Fenomenul este considerat banal din punct de vedere astronomic, pe parcursul unui an putând fi observate, în medie, aproximativ 4-6 "Super Luni". De asemenea, aproximativ o dată la un an şi 48 de zile, Luna se află la perigeul maxim.  În ceea ce priveşte anul 2014, potrivit definiţiei lui Nolle, se pot observa cinci "Super Luni". Prima din 2014 a fost pe 1 ianuarie, a doua, pe 30 ianuarie, a treia, pe 12 iulie.

Următoarele "Super Luni" ale acestui an vor fi pe 10 august şi pe 9 septembrie.

Fenomenul de SuperLună este adeseori asociat în credinţa populară cu producerea unor dezastre naturale, precum cutremure, tsunami, inundaţii, taifunuri şi cicloane.

În timpul fenomenului de SuperLună, Pământul, Soarele şi Luna sunt aliniate, Terra aflându-se între Lună şi Soare. Forţele grativaţionale exercitate pe Terra de Lună şi Soare duc la creşterea şi scăderea mareelor, fapt care i-a determinat pe unii să creadă că există o legătură între SuperLună şi calamităţile naturale.





×