x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Supraveghere video pentru ţiganii care stau în locuinţe sociale

Supraveghere video pentru ţiganii care stau în locuinţe sociale

03 Iul 2009   •   00:00

Ţiganii care lo cuiesc în cele 224 de locuinţe sociale puse la dispoziţie de Primăria municipiului Baia Mare vor fi supravegheaţi cu ajutorul camerelor video. Măsura a fost luată de Primăria Baia Mare pentru a preîntâmpina orice acţiune de distrugere a celor două blocuri sociale unde locuiesc doar ţigani.



Viceprimarul municipiului Baia Mare, Mircea Dolha a declarat  că măsura poate părea la prima vedere exagerată, însă Primăria nu-şi permite financiar să investească sume uriaşe de bani în locuinţele sociale ca apoi în decurs de câteva luni să fie distruse de locatari. Potrivit lui Dolha, reparaţia celor 224 de garsoniere a costat Primăria aproape 100 milioane de lei iar pe durata reabilitării, locatarii au fost nevoiţi să se multe în alte spaţii, improvizate. O parte dintre fondurile de reparaţie au provenit de la Ministerul Dezvoltării iar cea mai importantă parte a fost asigurată din bugetul local. "Dacă vom mai avea bani, intenţionăm să reparăm alte blocuri sociale în care locuiesc cetăţeni cu o condiţie socială modestă. Dorinţa noastră e ca la fiecare garsonieră să avem, în timp, un sistem de supraveghere video, preîntâmpinând astfel orice tentativă de distrugere a bunului aflat în chirie. Rolul camerelor video e dublu: locuinţele vor avea un coeficient de siguranţă mărit, dar vom fi de ajutor şi poliţiei, deoarece zona e frecventată de mulţi infractori" - a spus Mircea Dolha.

Chiriaşii care s-au mutat deja în locuinţele sociale au de plătit suma de 500 lei drept garanţie pentru spaţiu, o chirie lunară ce oscilează între 13 şi 25 de lei şi taxe lunare în valoare de 25 de lei de persoană. Călin Coroş, directorul Serviciului Public pentru Administraţia Patrimoniului Local şi Utilităţi, a precizat că majoritatea chiriaşilor nu au posibilitatea să plătească suma din momentul mutării, dar s-a stabilit să plătească eşalonat aceşti bani până la sfârşitul lunii decembrie din acest an: "Prin acest contract încercăm să-i responsabilizăm pe romi că deţin un bun de care trebuie să se îngrijească. Condiţiile impuse de noi trebuie respectate, altfel riscă să fie evacuaţi din locuinţă. Garanţia de 500 de lei reprezintă o primă măsură prin care ţiganii trebuie să realizeze că Primăria le-a acordat cu titlu de chirie o locuinţă care trebuie întreţinută, şi nu devastată" .

×
Subiecte în articol: observator