x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Surdo-muţii din Buzău vor putea contacta Serviciul unic de urgenţă 112 prin apeluri video

Surdo-muţii din Buzău vor putea contacta Serviciul unic de urgenţă 112 prin apeluri video

de Mediafax    |    15 Sep 2011   •   16:20

Buzau va fi primul judet in care surdo-mutii vor putea sa apeleze Serviciul unic de urgenta 112, azi fiind realizata prima testare a aparaturii cu ajutorul careia persoanele cu dizabilitati vor putea cere ajutorul autoritatilor atunci cand sunt in dificultate.

Propunerea de a crea un sistem prin care persoanele cu deficiente de vorbire si auz sa aiba acces la Serviciul 112 apartine organizatiei neguvernamentale 1 Iunie din Buzau, coordonata de o buzoianca al carei fiu este surdo-mut.

Potrivit coordonatorului Asociatiei 1 Iunie, Ionica Tarau, un apel venit la dispeceratul pentru surdo-muti poate fi initiat cu ajutorul tehnologiei 3 G. Practic, orice surdo-mut, avand un telefon si un abonament 3 G, poate initia un apel video pentru a anunta o situatie de urgenta. Apelul este preluat de interpreti in limbajul mimico-gestual care, dupa ce discuta cu apelantul, pot transmite mai departe informatiile catre Sistemul unic de urgenta 112.

Avantajul este ca, odata preluat apelul de catre o persoana autorizata, pot fi transmise echipajelor de interventie si primele informatii despre starea unui pacient surdo-mut.

"Persoanele surdo-mute din judetul Buzau vor avea in sfarsit acces la Serviciul unic de urgenta 112. Astazi am testat sistemul, iar lucrurile au decurs perfect. Este pentru prima data dupa ani de zile cand am reusit impreuna cu autoritatea publica locala, in speta Prefectura Buzau, printr-un parteneriat, sa sustinem pentru surdo-muti Serviciul 112. La acest moment, sistemul este limitat pentru ca nu am avut finantare de nicaieri decat aportul Asociatiei 1 Iunie la care s-a completat subventia obtinuta de Ministerul Muncii. Telefoanele 3 G sunt destul de scumpe, la fel si abonamentele. Deocamdata, avem patru astfel de telefoane si zece modemuri internet prin camere web", a Ionica Tarau.

Dispeceratul va deveni functional de la sfarsitul acestei luni, iar in cadrul serviciului vor lucra persoane surdo-mute, dar si interpreti ai limbajului mimico-gestual.

Daca se va dovedi un succes la Buzau, proiectul-pilot ar putea fi extins in toata tara. Singurul impediment ar fi costurile mari cu tehnologia pe care un surdo-mut trebuie sa o aiba pentru a initia un apel.
In judetul Buzau, sunt aproximativ 700 de persoane surdo-mute, iar la nivelul intregii tari 34.000.

×