Romania, tara tuturor posibilitatilor! Locul unde legea este facuta ca sa fie incalcata sau, mai rau, fiecare sa faca dupa cum il taie capul. Sau interesul personal! Caz concret: Strada Tipografilor, nr. 31. Undeva, in zona Casei Presei. Imaginea? – Dezolanta. Mai multi copaci – artari si platani – doborati la pamant. Fara o autorizatie de defrisare si pentru o cauza "nobila": o piscina. Ce spune legea spatiilor verzi? – Cui ii mai pasa daca ies afacerile?
Dupa ce, saptamana trecuta au cumparat aici un teren de 600 de metri patrati – culmea, chiar langa cladirea Administratiei Domeniului Public (ADP), Sector 1 – proprietarii s-au gandit sa taie copacii, pentru a-si face drum de acces sau... piscina.
Nu mai putem in discutie o cultura a protectiei mediului pe care o tot invocam mereu, ci vorbim despre faptul ca domniile lor nu aveau autorizatie de defrisare. Dar, vorba aia: lasa, ma, ca merge si asa!
"Sunt prieteni buni cu seful de la ADP si a trimis cativa baieti cu drujbele sa se ocupe de copacii astia. Vineri au mai taiat trei, ziceau ca vor sa-si faca piscina. Mie mi-a zis doamna, proprietara, ca nu au autorizatie. Oricum, sa tai asemenea copaci, artari, platani...", ne-a declarat un martor, vecina cu proprietarii terenului.
Si, ca sa nu iesim din tiparul romanesc, atunci cand au auzit ca s-a facut ceva iures si ca vor veni reprezentanti din cadrul primariei, "drujbasii" au lasat totul balta – copacii cazuti pe sosea dupa ce ii taiasera – si au plecat.
"Nu ai voie sa tai nici o frunza fara a avea autorizatie de defrisare. Daca nu, esti pasibil de sanctiuni", a declarat pentru Jurnalul National Gabriel Amuzescu, Politia Locala, Municipiul Bucuresti, Serviciul pentru Protectia Mediului, ajuns la fata locului pentru verificarea situatiei.
Ce spune Legea spatiilor verzi?
Iata ce spune Legea 47/2012, care prevede foarte clar modul in care spatiul verde trebuie protejat. Astfel, potrivit articolului 5 din lege, este interzisa taierea neautorizata de arbori sau arbusti.
La acelasi articol sunt amintite si alte cazuri in care distrugerea spatiului verde devine caz penal, cum ar fi "deteriorari ale aranjamentelor florale si ale gazonului, distrugeri ale musuroaielor naturale,... ale constructiilor si instalatiilor utilitare si ornamentale existente pe spatiile verzi".
De altfel, legea pentru protejarea spatiilor verzi s-a nascut foarte greu. In Bucuresti au fost taiati in perioada 2008-2010 in jur de 1 milion de arbori. Parcurile s-au transformat in zone rezidentiale, si orice petic de verdeata a devenit temelie de bloc.