x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Suspiciuni de frauda

Suspiciuni de frauda

04 Iun 2004   •   00:00

Dumitru Sechelariu a scos pe poarta Fabricii de hartie Letea, al carui proprietar este, o superproductie de buletine de vot, in conditiile in care legea interzice tiparirea a mai mult de 10% de buletine in plus.

OANA STANCU

Opozitia din Bacau, judetul mai-marilor Sechelariu si Hrebenciuc, acuza PSD ca va frauda alegerile de duminica pentru care a tiparit deja buletine de vot in plus fata de numarul alegatorilor. Contractul pentru tiparirea buletinelor de vot a fost incredintat Fabricii Letea, proprietatea nimanui altuia decat primarului PSD Dumitru Sechelariu. Contractul presupunea tiparirea a 1.935.000 de buletine, adica cu 10% mai mult decat numarul alegatorilor, contra sumei de 2,5 miliarde de lei. Surplusul prevazut de lege a fost insa depasit cu inca vreo cateva zeci de mii de buletine, ceea ce a facut ca la unele sectii de votare sa ajunga chiar cu 20% mai multe buletine.

Tiparnita, bat-o vina!

"E o rotativa de mare viteza, care scoate 30.000 de pagini pe minut si se da stop cand se vede pe contor numarul dorit. S-a scos mai mult cu 1,18%. Cand s-au impartit buletinele, o parte dintre cei de la primarii au refuzat sa ia mai mult decat trebuia, altii au acceptat insa sa plece cu acel surplus, sa-l aiba de rezerva. E o hotarare pe care nu o comentez", ne-a declarat ieri prefectul de Bacau, Catalin Mardare. Localitatile la care sunt mai multe buletine decat prevede legea sunt 66, dintr-un total de 88, mai spune tot prefectul. Iar presa locala a semnalat ca surplusul se refera doar la votul pentru primari, nu si pentru consiliu. In orasul Comanesti, de exemplu, in loc de 18.400 de buletine de vot pentru primar s-au tiparit 22.200, adica peste 21% in plus.

Folosite si dup-aia returnate

Potrivit prefectului, Biroul Electoral Judetean va anula aceste buletine, insa dupa consumarea scrutinului. "S-au facut procese-verbale de predare-primire si vor trebui sa le returneze pe toate dupa alegeri, in ele se vor regasi si acestea", explica Mardare. Un numar in exces de buletine poate crea insa posibilitatea ca unele buletine din urna sa fie anulate si in locul lor introduse altele cu vot favorabil cui vor vrea utilizatorii lor. La procesul-verbal de returnare, ele vor figura ca buletine anulate si pace.

Opozitia astepta ieri dupa-amiaza decizia BEJ ca sa o poata contesta. "Noi am facut pana acum 20 de contestattii, respinse, evident, de BEJ. Hartia nu corespunde, se vede de pe o parte pe alta. Pe listele electorale din Bacau figureaza 19.500 de persoane care nu au domiciliul la adresa indicata pe liste sau sunt decedate. In BEJ am decis sa semnam pe verso buletinele de vot, cate trei membri ai comisiei de vot. PSD a contestat hotararea la BEC, iar BEC ne-a respins-o. E clar ca pregatesc frauda", a acuzat ieri deputatul PD Vasile Nistor.

Coalitie impotriva lui Sechelariu

Actualul primar al Bacaului si candidat al PSD pentru un nou mandat a fost condamnat pentru furt in 1983 si anchetat pentru uciderea unui batran intr-un accident auto, in 1988. Are o diploma de Bacalaureat falsa. In timpul mandatului ca primar, Sechelariu a vandut societatea de transport public mamei sale, dupa care i-a incredintat exclusivitatea transportului public in oras. Detine 8 hectare de teren intravilan, un lac intravilan de 7.000 de mp si o casa de 900 mp construita in timpul mandatului, precum si mai multe firme. Consiliul local, majoritar PSD, a transferat in propritatea sa 4 ha de teren din domeniul public, intr-o zona centrala, unde urmeaza sa se construiasca un complex comercial. OLAF a deschis o ancheta despre reteaua de afaceri din Bacau al carui cap e primarul Sechelariu.

Datele de mai sus au fost facute publice ieri de mai multe organizatii ale societatii civile, reunite in Coalitia pentru un parlament curat, care au editat un ghid pentru alegerea primarilor. O brosura in care alegatorilor din 7 orase mari ale tarii le sunt oferite date despre cei care candideaza la alegerile de duminica, cu scopul declarat de a-i informa, nu de a le determina si votul. Lista include 19 candidati la posturile de primari, apartinind tuturor partidelor politice parlamentare, din Bacau, Braila, Cluj, Constanta, Iasi, Oradea si Timisoara, iar includerea acestora pe lista a avut la baza, dupa cum a explicat, intr-o conferinta de presa, Alina Mungiu-Pippidi, presedinte al SAR, trei criterii de baza: elemente de coruptie sau de lipsa de integritate, migratia politica si colaborarea cu fosta Securitate.

Amenintati cu amenzi

In fieful electoral al PSD, Moldova, neregurile se tin lant. Presedintele Consiliului Judetean Botosani, Contac Constantin, apare intr-un ghid electoral prin care cetatenii sunt instruiti cum sa voteze... "PSD si cei trei trandafiri." Tehnica de votare indruma pas cu pas alegatorul si spre rubrica pentru consiliu si spre primar, peste tot PSD. Pro Democratia a semnalat ieri si ca la Iasi au aparut afise prin care alegatorii sunt amenintati ca vor fi amendati cu un milion de lei daca nu se duc la vot. Afisele poarta stampila unei asa-numite Directii de Administrare a Alegerilor Iasi 2004.
×
Subiecte în articol: observator psd buletine