x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Suspiciuni de fraudă cu bani de la BEI

Suspiciuni de fraudă cu bani de la BEI

de Monica Andrei Capatos    |    30 Sep 2010   •   00:00
Suspiciuni de fraudă cu bani de la BEI
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Fraudă, acesta a fost cuvântul rostit de vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii - BEI atunci când s-a referit la derularea unui contract dintre Primăria Capitalei şi firma General Construct & Consult.



În urma unui control desfăşurat în luna aprilie 2010 de Inspectoratul General BEI, împreună cu OLAF şi un expert independent în achiziţii, s-a stabilit că atribuirea primului contract de lucrări de reabilitare la 11 şcoli firmei General Construct s-a făcut prin fraudă.

În acest context, BEI a decis să solicite rambursarea anticipată a sumei rămase nerambursată, din prima tragere, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, deşi a comunicat municipalităţii că ar fi avut dreptul să solicite toată suma folosită până în prezent, în valoare de 63 de milioane de euro. "În 2008, firma General Construct a încasat o sumă de bani şi n-a făcut nimic, contractul cu Primăria Capitalei fiind semnat încă din 2006. Am reziliat contractul şi am făcut plângere la DNA. În 2009 am primit o scrisoare de la ministrul de atunci al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, în care mă anunţa că este posibil să fie oprit creditul cu BEI pe motiv de suspiciuni de fraudă. A urmat un audit, cei de la BEI au verificat toate actele şi contractele pe care le încheiasem pe programul BEI pentru reabilitarea de şcoli şi grădiniţe. Acesta s-a încheiat fără nici un fel de problemă, dar vicepreşedintele BEI a rămas categoric la aceeaşi concluzie - fraudă", a spus edilul Sorin Oprescu.

În şedinţa de ieri a Consiliului General a fost supus aprobării un proiect, strict pe această temă, în care BEI impunea lucruri concrete. În expunerea de motive se arată că, în prezent, sumele nefolosite din împrumuturile de la BEI pentru proiectele "Reabilitarea infrastructurii educaţionale în Bucureşti" şi "Reabilitarea staţiei de epurare a apelor uzate Bucureşti/ faza I", în valoare de peste 50 de milioane de euro, sunt suspendate şi vor fi anulate dacă municipalitatea nu îndeplineşte condiţiile impuse privind rambursarea anticipată voluntară de aproximativ 5 milioane de euro.

Consilierii generali n-au fost de acord cu această rambursare, cu toate că pericolul este foarte mare, bugetul Capitalei fiind blocat. BEI va solicita municipalităţii înapoierea a peste 60 de milioane de euro, sumă ce nu poate fi acoperită din bugetul local. Cei de la PDL au cerut o şedinţă imediată după ce toate proiectele de pe ordinea de zi vor fi discutate. Au şi un motiv în plus, afacerea cu General Construct a fost făcută pe vremea când la şefia Bucureştiului se afla Adriean Videanu. Până la închiderea ediţiei, şedinţa nu se terminase.

Dacă autorităţile în cauză ţineau cont de ancheta pe care Jurnalul Naţional a publicat-o încă din anul 2007, poate că aleşii locali nu se mai confruntau cu o situaţie atât de gravă. Pornind de la un subiect banal la prima vedere, şi anume transformarea sediului Expo-Flora din Herăstrău într-o cafenea, ziarul nostru a ajuns la a depista încrengături între firme şi persoane la un nivel foarte înalt. În 2007, la Registrul Comerţului la General Construct & Consult SRL, asociatul majoritar, cu 99,9%, era Shimitzu Developement Limited, un offshore, de data asta din Noua Zeelandă, şi un domn Popa Ginel, cu 0,01%, care avea legătură cu cazul Expo-Flora. Ultima schimbare în acţionariat s-a făcut exact după ce firma a obţinut un contract în valoare de 12.342.701,73 euro pentru repararea a 11 şcoli din Bucureşti.


BEI PRIMEŞTE CELE CINCI MILIOANE DE EURO PENTRU GAFA FĂCUTĂ DE AUTORITĂŢILE LOCALE DIN 2006
După şapte ore de scandal, timp în care consilierii generali au vorbit inutil despre nişte subiecte neinteresante pentru cetăţeanul simplu, au convocat o şedinţă de îndată. Motivul a fost unul fără precedent, BEI urma să blocheze toate creditele pe care le avea în derulare cu Primăria Capitalei din cauza unui contract ce mirosea de la o poştă a fraudă. Este vorba despre contractul încheiat pe vremea când la şefia Capitalei era Adriean Videanu, între municipalitate şi firma General Construct@Consult. Cei de la BEI au cerut rambursarea anticipată voluntară a sumei rămase nerambursate aferente primei trageri din credit, în valoare de aproximativ cinci milioane de euro, ce privea contractul mai sus amintit, banii fiind luaţi in 2006 pentru repararea a 11 şcoli. Cei 29 de consilieri care au mai rămas la şedinţa, PDL, PNG-CD şi PRM au votat rambursarea celor cinci milioane de euro, în aceste condirţii BEI renunţând la blocarea creditelor pe care le avea în derulare cu Primăria Capitalei pentru reabilitarea a 102 şcoli şi a staţiei de epurare.

Pe aceeasi tema, vezi şi Şcolile mincinoşilor

×
Subiecte în articol: observator