x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sute de funcţionari publici din Vrancea protestează în faţa Prefecturii

Sute de funcţionari publici din Vrancea protestează în faţa Prefecturii

15 Sep 2010   •   00:00

Aproximativ o mie de persoane - primari din tot judeţul Vrancea şi funcţionari publici - protestează, în această dimineaţă, la Focşani, în faţa sediului Prefecturii. Oamenii cer anularea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care bugetul judeţului a fost rectificat negativ, cu peste 34 de milioane lei.



Protestul a început în jurul orei 10.00, în faţa Casei de Cultură din Focşani, unde s-au adunat majoritatea primarilor din cele 73 de unităţi administrative ale judeţului Vrancea, precum şi funcţionari publici din primăriile din judeţ.

Evenimentul este organizat de filiala Vrancea a Asociaţiei Comunelor din România, dar s-au alăturat şi primari de oraşe şi municipii din Vrancea, majoritatea fiind membri ai PSD şi PNL, informează Mediafax.

De la Casa de Cultură, protestatarii au mers la Prefectura Vrancea, unde la ora transmiterii acestei ştiri scandează "Jos Guvernul Boc", "Jos Băsescu" şi "Hoţii".

Comform estimărilor jandarmilor aflaţi la faţa locului, la acţiunea de protest participă aproximativ o mie de persoane, care au cerut ca prefectul judeţului, Ion Oprea, să vină în mijlocul lor pentru a-i fi înmânat un memoriu cu principalele nemulţumiri.

Prefectul a refuzat însă să iasă în mijlocul oamenilor, cerând ca o delagaţie a acestora să meargă în Prefectură, la discuţii.

Primarii şi funcţionarii publici sunt nemulţumiţi de faptul că administraţiile din judeţul Vrancea au pierdut peste 34 de milioane de lei, în urma rectificării negative a bugetului, care "are ca efect falimentarea administraţiilor publice locale".

"În urma retragerii sumei de 34,39 de milioane de lei, primăriile din judeţ îşi vor înceta activitatea începând cu data de 31 octombrie 2010, ordonanţa de guvern în cauză având efecte catastrofale în toate sferele de activitate gestionate de către primării. Pentru a preîntâmpina falimentul administraţiilor locale, filiala judeţeană Vrancea a Asociaţiei Comunelor din România somează Guvernul Boc să abroge articolul 49 din OG 18/2010 prin care sunt diminuate bugetele locale, până la data de 24 septembrie 2010", se arată în memoriul primarilor.

Vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din România, primarul Valerică Zamfirescu (PNL), a declarat că în prezent 30 de primării din judeţ se află deja în colaps financiar, cea mai grea situaţie fiind în localitatea Bârseşti, unde angajaţii nu şi-au mai primit salariile de trei luni.

Ordonanţa Guvernului 18/2010 vizează rectificarea bugetului de stat şi a fost publicată în Monitorul Oficial în 19 august.

Articolul 49 al actului normativ prevede că: "sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pe anul 2010, pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor se diminuează cu 62,5 milioane lei; sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pe anul 2010, pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti se diminuează cu 1.241,5 milioane lei; sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pe anul 2010, destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale se diminuează cu 50,0 milioane lei; sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pe anul 2010, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor se diminuează cu 500 milioane lei; sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pe anul 2010, pentru finanţarea Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural se diminuează cu 388,5 milioane lei".

×
Subiecte în articol: observator