x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sute de profesori au protestat în centrul Buzăului, nemulţumiţi de neplata salariilor pe februarie

Sute de profesori au protestat în centrul Buzăului, nemulţumiţi de neplata salariilor pe februarie

07 Apr 2010   •   00:00

Aproximativ 700-800 de cadre didactice s-au adunat în centrul municipiului Buzău, unde au protestat faţă de neplata salariilor pe luna februarie şi pentru că nu le sunt recunoscute majorările de 33 la sută câştigate în instanţă.

În faţa dascălilor, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Buzău, profesorul Ion Dobre, a declarat că "foarte probabil până acum profesorii nu au fost luaţi în serios", precizând că o altă acţiune sindicală va fi organizată vineri, când sunt aşteptate să participe mult mai multe cadre didactice.

"Probabil că nu am fost luaţi în serios până acum, colegii mei îşi strigă nemulţumirea deşi ar trebui să profite de timpul lor liber. Vineri vom fi aici, sper mult mai mulţi, trebuie să se înţeleagă că suntem dispuşi să mergem până la capăt indiferent care este acest capăt. Îmi pare rău pentru că elevii sunt cei care suferă de pe urma acestei situaţii, cu tot riscul la care expunem aceşti copii nu putem reunta acum când se încercă umilirea noastră", a specificat profesorul Ion Dobre, citat de Mediafax.

Protestul de astăzi s-a încheiat după mai puţin de o oră şi jumătate, urmând ca la orele amiezii liderii de sindicat, întruniţi în şedinţă la această oră, să vină cu precizări privind modul în care vor fi continuate protestele în învăţământul buzoian.

Cadrele didactice buzoiene au intrat în grevă în urmă cu peste trei săptămâni, pe motiv că nu şi-au primit salariile pe luna februarie, dar şi pentru că nu le sunt respectate majorările salariale de 33 la sută câştigate în instanţă.

Miercurea trecută, aproximativ o mie de cadre didactice din Buzău şi din alte zece judeţe, precum şi din Capitală, au participat la un miting în Piaţa Dacia din Buzău, după care au pornit spre Prefectura Buzău.

Profesorii buzoieni îşi cereau salariile pe luna trecută şi acordarea celor 33 de procente reprezentând majorări salariale câştigate în justiţie.

În judeţul Buzău, circa 5.000 de profesori au câştigat în instanţă majorări salariale de 33 la sută, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, majorare care s-a aplicat din luna noiembrie a anului trecut.

Potrivit liderului Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Buzău, profesorul Ion Dobre, la negocierile purtate marţea trecută cu conducerea Inspectoratului Judeţean Şcolar, sindicaliştii au lansat propunerea ca pe luna februarie cadrele didactice din Buzău să primească salariile majorate cu 33 la sută, conform hotărârilor judecătoreşti, iar din martie să accepte reîncadrarea făcută de directorii de şcoli, după vechea salarizare, şi să atace apoi deciziile în instanţă.

Şeful ISJ Buzău, Florina Stoian, declara că propunerea liderilor sindicali din învăţământul buzoian ca salariile profesorilor să fie plătite pe luna februarie cu majorările de 33 la sută, iar apoi profesorii să accepte decizia de reîncadrare după vechea lege este de neacceptat.

Stoian preciza că o astfel de variantă nu poate fi pusă în practică, adăugând că salariile pe februarie nu mai pot fi plătite cu majorările de 33 la sută pentru că oricum plăţile incluzând aceste majorări s-au făcut deja în mod ilegal în luna ianuarie.


×
Subiecte în articol: observator