x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sute de ţigani îşi etalează bogăţiile la Costeşti

Sute de ţigani îşi etalează bogăţiile la Costeşti

08 Sep 2009   •   00:00
Sute de ţigani îşi etalează bogăţiile la Costeşti

Căldărarii, argintarii şi gaborii din ţară s-au adunat astăzi, în comuna vâlceană Costeşti, pentru a sărbători ziua de Sfântă Mărie Mică. Evenimentul are o tradiţie de mai bine de treizeci de ani, iar ţiganii se adună pentru a-şi etala averile adunate peste an şi pentru a se ospăta cu bucate alese.



Astăzi sunt aşteptaţi să ajungă la Costeşti împăratul Iulian şi alte capete încoronate ale ţiganilor. În această dimineaţă, odată cu sosirea ţiganilor au început să fie etalate şi bogaţiile cele mai de preţ: maşinile de lux, salbele de aur, inelele, ghiulurile ori lanţurile din metale preţioase.

La Festival este aşteptat şi preşedintele Traian Băsescu, alături de lideri ai ţiganilor din ţară, dar şi oficialităţi locale.

Legenda spune că un bulibaşă bătrân şi bolnav din Gorj s-a rugat la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa pentru a-l ierta de păcate. Cum a ieşit de pe poarta bisericii bătrânul a murit. Vestea că Sfântul a venit în ajutorul bulibaşei s-a răspândit repede printre ţigani şi de atunci, în fiecare an, de Sfânta Marie Mică vin să se roage la moaştele Sfântului. Oamenii întind mese îmbelşugate, fiecare bulibaşă adunând în jurul său clanul pe care îl conduce.

×
Subiecte în articol: observator