Liderul grupului S&D din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a facut, joi, un apel catre administratia de la Bucuresti, dar si fata de liderii europeni, pentru a lua o pozitie clara fata de apararea democratiei si a statului de drept, acuzand Partidul Popular European (PPE) ca nu reactioneaza in cazul lui Traian Basescu, potrivit Mediafax.
"In numele grupului S&D vreau sa clarific inca o data faptul ca nu vom accepta presiuni asupra autoritatilor judiciare, indiferent de forma de care acestea se produc si din partea cui provin. Este politica grupului nostru politic aceea de a apara democratia, statul de drept si independenta sistemului juridiciar in toate tarile membre. Mi-as dori ca toate grupurile politice si reprezentantii acestora sa actioneze in acelasi mod", a declarat Swoboda. El a tinut sa sublinieze, in acest context, "faptul ca grupul PPE face apeluri doar la Guvernul roman, nu si la adresa presedintelui Basescu si a apropiatilor acestuia". "Presiunile politice asupra autoritatilor judiciare din partea oricui ar veni nu sunt deloc acceptabile", a mai precizat Swoboda.
Contraofensiva diplomatica
In contextul haosului informational creat in special in exteriorul tarii in ultima vreme in legatura cu situatia reala din politica romaneasca, diplomatia de la Bucuresti a lansat o campanie menita a convinge Occidentul ca in Romania este respectat statul de drept.
Ministrul de Externe, Titus Corlatean, care abia a preluat sefia diplomatiei romane, a precizat ca a luat legatura cu Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, cu secretarul general al Consiliului Europei, dar si cu Comisia de la Venetia. Pe secretarul general al Consiliului Europei, Titus Corlatean l-a informat in legatura cu ultimele evolutii politice din Romania, in perspectiva deciziei finale a Curtii Constitutionale referitoare la rezultatele referendumului de demitere a presedintelui. De asemenea, Corlatean i-a mai explicat lui Thorbjørn Jagland ca Guvernul va respecta principiile statului de drept si independenta justitiei si pe cea a Curtii Constitutionale.
Statul de drept este respectat
Ministrul de Externe a facut aceste precizari intr-o scrisoare, potrivit unui comunicatului MAE. In acelasi comunicat se arata ca Jagland apreciaza faptul ca s-a stabilit un canal de legatura direct intre Guvern si Consiliul Europei. Seful diplomatiei romane i-a scris si presedintelui Comisiei de la Venetia acelasi lucru, ca Guvernul va respecta principiile fundamentale ale statului de drept si independenta justitiei. Marti, Comisia de la Venetia, organ consultativ in materie de legislatie, facuse apel la autoritatile romane sa nu faca presiuni asupra CCR. Titus Corlatean a promis comisiei ca-i va transmite si in perioada urmatoare detaliile pertinente referitoare la evolutiile pe plan intern.
In fine, seful diplomatiei romane a discutat la telefon si cu presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon. I-a explicat si acestuia ultimele evenimente politice din tara. Autoritatile romane respecta statul de drept - i-a spus Corlatean si lui Jean-Claude Mignon.
De notat ca, intr-un interviu acordat publicatiei germane Der Spiegel, insusi premierul roman Victor Ponta recunostea ca Guvernul pe care il conduce, dar si el personal, nu au comunicat suficient cu Europa.
Presa internationala, tot cu ochii pe noi
Presa internationala ramane interesata de evolutiile din Romania, o analiza a agentiei franceze de presa France Presse afirmand ca "economia romaneasca a fost luata ostatica de criza politica'.
"Premierul Victor Ponta a oferit asigurari miercuri ca Guvernul, aflat la putere din mai, va continua sa lucreze pentru a asana finantele publice si pentru a privatiza marile companii energetice si de transport, asa cum s-a angajat in fata Fondului Monetar International (FMI) si a Uniunii Europene.
Numerosi analisti subliniaza insa ca economia este inghetata, luata ostatica intr-un razboi fara mila, care dureaza de peste o luna intre coalitia de centru-stanga a lui Ponta, Uniunea Social-Liberala (USL), si presedintele de centru-dreapta Traian Basescu, supus unui proces de destituire. "Marti, negociatorul FMI Erik de Vrijer s-a declarat ingrijorat de riscul ca turbulentele politice sa puna in pericol realizarile din ultimii ani, rod al unei severe cure de austeritate', mai scrie AFP.
"Premierul Victor Ponta da asigurari ca Bucurestiul isi va face temele in ciuda crizei politice in care este angrenata tara. In afara respectarii tintelor macroeconomice si a celor de reforma structurala, Ponta a mai subliniat ca programul de listare la bursa si de privatizare prin oferta directa a companiilor unde statul are participatiuni va continua', scrie si cotidianul Le Parisien.
"Judecatorii prinsi in lupta pentru putere din Romania", titreaza si Financial Times, cu referire la sesizarea adresata de Curtea Constitutionala a Romaniei organismelor europene. Cotidianul londonez noteaza insa ca "Guvernul roman a pus sub semnul intrebarii independenta acestei instante, in care majoritatea judecatorilor au fost desemnati de presedintele suspendat sau de precedenta majoritate parlamentara de centru-dreapta" si adauga ca "Guvernul Romaniei si unii analisti au mai spus ca institutiile europene trateaza incorect aceasta instanta ca facand parte din sistemul judiciar al Romaniei, in conditiile in care este un organism 'politic''. Mai multe cotidiane germane scriu la randul lor despre ingrijorarile starnite de "intimidarea magistratilor", iar ziarul budapestan Magyar Hirlap vorbeste despre "ingrijorari si valuri de critici la adresa taberei lui Ponta". (deak.istvan@jurnalul.ro)